Антиутопията на Оруел пред Нов театър НДК

Спектакълът на Бойко Илиев по „1984“ е на Лятната сцена

Антиутопията на Оруел пред Нов театър НДК | StandartNews.com

На вече откритата Лятна сцена пред Нов театър НДК на 21 и 22 юли са премиерните представления на „Антиутопия 1984 от изолатора 2020“ по световноизвестното произведение на Джордж Оруел „1984“.  „Големият брат ни наблюдава!“ е доказано актуална истина и оживяването на сюжета е още едно доказателство за това. Драматизацията и реализацията са на Бойко Илиев - в условията на безпрецедентната за света изолация през пролетта на 2020-а. „Пророк или конспиратор ще се окаже Оруел? Той ни предупреждава какво може да се случи, а дали ще се случи, зависи от нас. Човечеството ще успее ли да надмогне изолацията? Изолация, в която не само някой друг ни поставя, а и самите ние доброволно приемаме?! Антиутопично ли е вече съзнанието на хората? Спектакълът поставя много въпроси, на които трябва да открием сами отговорите, за себе си“, казва Бойко Илиев.

„Повече от 70 години след публикуването на шедьовъра – „ненаучна фантастика“ на Джордж Оруел, се взираме в това всевиждащо око, което ни предупреждава за „големия брат“. На неговите „двумисъл“ и „новговор“ сме намерили други понятия и те са част от ежедневието ни. „По оруелски“ днес често е синоним за манипулация на общественото съзнание. Наложило ни се е да се примирим с извода на Оруел в „1984“, който гласи: „Изборът за човечеството беше между свобода и щастие… и за по-голямата част от човечеството щастието е по-добрият избор“.

И днес сме заобиколени с екрани – като героите на Джордж Оруел.  „Биг брадър“, „Невежеството е сила“, „Войната е мир“, „Свободата  е робство“... Познато ли ви е? Още във „Фермата на животните“ Оруел провидя безмилостно ни настояще. Да се откажеш да си член на стадото е по-трудно, отколкото изглежда. Историята на героя му Уинстън Смит е все  по-стряскащо разпознаваема. За да  се откъснеш от лудостта на това стадо, е  необходима сила и дълбочина на характера и яснота на съзнанието. Но не е ли това единственият път, ако искаме да запазим   правото да мислим, да говорим и да действаме, независимо какво ни  диктуват от екрана“, анализира режисьорът. В ролие са Даниел Найденов, дебютантката Анна Касабова, Цветан Николов, Веселин Калановски, Яцек Янков. Сценография – Теодор Даскалов, костюми – Жанета Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай