Събота,

Агнешка Холанд – бунтарката на европейското кино

От: Агенция Стандарт -
165
Агнешка Холанд – бунтарката на европейското кино
A
A
A

Официалният сайт на Международната асоциация на филмовата критика ФИПРЕССИ публикува очерк на полския киновед Барбара Холендер за творчеството на знаменитата й сънародничка Агнешка Холанд, която ще гостува на 24-ия София филм фест през март. Именно в родната столица прочутата режисьорка ще получи специалната награда FIPRESCI 94 Platinum. „Целта на живота ми не е успеха“, казва Агнешка Холанд. „Имам огромно желание да общувам с хората, да говоря ˗ чрез филмите си ˗ за това, което ми се струва важно в даден момент.“ Ето какво пише и Барбара Холендер. „Тя е смел и последователен творец с уникална интелигентност, собствен почерк и глас. За разлика от много автори е способна да се вдъхновява като истински бунтар и да защитава идеите си, без да търси лесни и утъпкани пътеки. Мястото й в международната филмова индустрия е сериозно, всички я познават - снима филми в Полша, Франция, Великобритания, САЩ, Чехия, режисира телевизионни сериали, а от 2014 година е председател на Борда на Европейската филмова академия в продължение на два мандата. Животът й е разделен между САЩ, Франция и Полша, но все пак тя е категорична:  „Корените ми са непроменени. Аз съм жена, майка, жител на Европа, полякиня. Всичко това ме определя. Независимо къде живее всеки от нас, носи свой свят вътре в себе си.“

Личният свят на Агнешка Холанд се оформя през 50-те и 60-те години на ХХ век - първо и най-важно винаги е семейството. Майка й е журналист, автор на книги и ръководства като това „Как да бъдеш обичана баба“. Баща й е комунист още преди началото на Втората световна война, по-късно работи като журналист и е преследван от тоталитарната система - умира при тайнствени обстоятелства през 1961 година по време на полицейска акця в апартамента му.

В детството си Агнешка Холанд боледува често, прекарва доста време в различни болници и разбира какво означава да си различен и сам. Тя започва буквално да поглъща книги, на 16 години проявява гениални знания. По-късно учи режисура в Прага, където е свидетел на Пражката пролет и нахлуването на съветските войски. „Наблюдавах страна, която за кратко имаше шанса да се наслади на свободата, но се наложи бързо отново да замълчи”, спомня си тя. Това е важен момент в живота й - Холанд е арестувана по време на манифестация и е хвърлена в затвора. Именно в Прага се влюбва за първи път и там се омъжва.

След завръщането си в Полша Холанд дебютира с 38-минутния телевизионен филм „Evening at Abdon's“ - поетична импресия по разказ на Ярослав Ивашкевич. През 1977 година тя режисира телевизионния „Sunday Children“ - с остра социална тематика, свързана с осиновяване без законови основания, последван от пълнометражния филм „Пробни снимки“, реализиран заедно с Павел Кеджиерски и Йежи Домарадски.

Обратът, последвал през 70-те и 80-те години, е важен период - хората на киното се превръщат в авангард. Те успяват да доловят преди социолозите и политиците брожението в обществото, особеното напрежение, което постепенно ескалира и води до създаването на обединението на профсъюзите „Солидарност“ през 1980 година. Младите режисьори около Анджей Вайда стават будните автори на полското „кино на моралното безпокойство“. Холанд е автор на някои от най-важните филми на онова време – пълнометражния й дебют „Провинциални актьори“ (1979, с наградата на ФИПРЕСИ в Кан) и „Треска. Историята на един  снаряд“. През 1981 година се появява още един нейн телевизионен филм „Самотна жена“ - трогателна история за отчуждението и липсата на надежда. Времето на свободата не продължава дълго. В Полша е въведено военно положение, докато Холанд е в Швеция. Тя не се завръща в родината, но цената на емиграцията се оказва висока - разделя се със семейството и съпруга си и с много усилия успява да вземе дъщеря си в Париж. Първите години на Запад са трудни за нея като автор и режисьор. Във Франция тя губи чувствителността си към нюансите, езика и радостта от ежедневието. Може би това е причината Агнешка Холанд да се обърне към историята в следващите си филми. Първият от тях е „Горчива реколта“ (1985) - разказ за еврейско момиче, скрито в селска къща по време на немската окупация. Филмът е изключително успешен и получава номинация за чуждоезичен „Оскар“ за Западна Германия. По-късно режисира „Да убиеш свещеник” - за отец Попелушко, убит от капитан на полските тайни служби - и „Европа, Европа“ (1990), за който отново получава номинация за „Оскар“, този път за сценарий. Историята за живота на еврейско момче, попаднало в елитарна нацистка школа, се превръща в истински блокбастър на американския пазар. Във Франция Холанд режисира „Оливие, Оливие“, а после дебютира на големия пазар в Щатите, като снима „Тайната градина“ (1993) за Warner Bros. С боксофис приходи от 32 милиона долара, Холивуд посреща полската режисьорка с широко отворени ръце. Вероятно тя би могла да създаде още блокбастъри и да намери своето място там. Но решава да се съсредоточи върху трудния филм, посветен на френския символист Артюр Рембо „Пълно затъмнение“ с участието на Леонардо Ди Каприо. По-късно тя режисира „Площад Вашингтон“ по романа на Хенри Джеймс, както и „Третото чудо“ (1999), където акцентът е поставен върху необходимостта от вяра във времето на рационалността, при това по много интелигентен начин, без предлагане на готови решения, а с поставяне на правилните въпроси. Холанд решава да прави филми за широката публика - достъпни, но и предизвикателни в интелектуално отношение. Такъв е случаят с „Партитурите на Бетовен“ (2006) - проницателен филм за огромния талант, за мъката и възторга, които ражда съзиданието; за успеха и неуспеха, за изпреварването на времето и за цената, която хората са принудени да платят, когато общуват с гений.

Холанд продължава да се завръща в Америка, където режисира епизоди от сериалите  „The Wire“, „Treme“, „The Killing“, „Къща от карти“. Режисира и телевизионни поредици в Европа, включително „Горящият храст“ в Чехия за самозапалването на Ян Палах, а в Полша - политическият „Ekipa“, който разкрива толкова детайлно политическите механизми, че историята става пророческа притча.

В номинирания за „Оскар“ „В мрака“ Холанд пресъздава историята на Леополд Соха, който по време на Втората световна война крие голяма група евреи във Лвов, рискувайки собствения си живот. В „Следи“, режисиран по романа на полския лауреат на Нобелова награда Олга Токарчук, под формата на стилизиран, екологичен трилър, тя разглежда болезнените и противоречиви въпроси на съвременността: разделението на обществото, липсата на толерантност, всевластието на закона на по-силните, който не оставя място за слабите... Три години по-късно, в „Мистър Джоунс“ Холанд напомня за журналиста Гарет Джоунс, който описва Гладомора в Украйна през 30-те години на ХХ век. Тя пресъздава лъжите на пропагандата, както и смелостта на един човек, който иска да каже истината с цената на всичко, в името на истинската журналистика.

В програмата на Берлинале 2020 Агнешка Холанд представя най-новия си филм – „Шарлатан“. Това отново е реална история, посветена на  чешки знахар-лечител, но филмът е своеобразна панорама на ХХ век, която започва от Втората световна война и минава през комунистическия режим, като се поставя диагноза на болестите, поразили Европа, с различните политически идеологии и движения, които се раждат в нея. Тези теми са близки до сърцето на Холанд. Тя защитава нестабилната демокрация в Европа, в Америка и особено в Полша и не се страхува от силни и мъдри политически изяви. „Не може да изградиш нищо върху омразата. Не знам какво количество пясък би било необходимо, за да се запълнят рововете, които разделят хората днес. Но трябва да опитваме“, казва често Холанд.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com