Филм реабилитира Ковачевци за отношението към бежанците

 Филм реабилитира Ковачевци за отношението към бежанците  | StandartNews.com

Документален филм реабилитира Ковачевци за отношението им към бежанците. Лентата е на Фотофабрика и е част от общия проект „Непознатият друг". Авторите са проследили събитията от 15 септември 2014 г., когато в училището в село Калища, единствено в малката община местната власт и родителите отказаха да допуснат до чиновете в първия учебен ден децанта на нелегални имигранти, очакващи статут на бежанци в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци.

Те пребиваваха в базата от близо година в мирно съвместно съществуване с местните жители и изведнъж селото, познато като родното място на другаря Георги Димитров, влезе в полезрението на медиите като пример за негативно отношение към бежанците.

Проектът се разпростира по темата и в селата Розино и Телиш, където също имаше подобни прояви, но пресъсздава истината по случая, а тя не е в лошото отношение на хората от Ковачевци, а в несвършената работа от институциите. Заради изкривеното огледало кметът на общината Васил Станимиров беше подведен от отговорност от Комисията по дискреминация, но все още няма решение по делото, макар последното заседание да беше на 15 септември.

Откъсът от филма за Ковачевци беше представен пред местната общоност от журналиската Еми Барих и авторът на интервютата Боряна Телбис. След прожекцията се състоя и дискусия за отношението към хората търсещи убежище. „Цeлтa нa филмa e дa разкрием иcтинaтa и дa oтгoвopим нa тeзи, ĸoитo лeпят eтиĸeти, кaĸтo и дa cтaнe яcнo лoшo cвъpшeнaтa paбoтa oт дъpжaвнитe инcтитyции", ĸaзa Eми Бapyx, ръководител на Фотофабрика и на проекта „Непознатият друг".

През лятото е правен опит базата на детския екологичен комплекс да бъде превърната в убежище за мигнти от затворен тип, довери Станимиров. Общината е направила постъпки пред министерството на образованието да получи базата като публична общинска собственост и очаква отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай