Духът на Робърт Редфорд завладя София

 Духът на Робърт Редфорд завладя София | StandartNews.com

Фестивалът на независимото кино показва най-доброто от "Сънданс" до 1 ноември

София. Един от най-смислените кинофоруми у нас, фестивалът на независимото кино, стартира за пети път в София. До 1 ноември феновете на So Independent ще видят 25 от най-новите и значими игрални и документални творби от американското кино със свободен дух. Голяма част от филмите отразяват тревожното време, в което живеем, пречупено през чувствителния и талантлив поглед на авторите.

"Тази година избрахме фокуса на селекцията ни да бъде върху фестивала на Роберт Редфорд "Сънданс" - един от най-радикалните форуми на седмото изкуство в света и несъмнено най-влиятелния в сферата на независимо кино.
Мотото ни сега е "It's all about you!", а визията е създадена отново в Лос Анджелис от чудесния художник Владимир Тодоров", казва Жана Караиванова, основател и арт директор на So Independent.

Българската публика вече видя в Дома на киното филма "Камшичен удар", спечелил голямата награда на журито на "Сънданс" и приза на публиката. Лентата, чийто сценарист и режисьор е Деймиън Чазеле, е разказ за обещаващ 19-годишен барабанист в манхатънска музикална школа със свирепа конкуренция. Андрю изобщо не иска да бъде просто музикант. Той е преследван от провалената писателска кариера на баща си и белязан от ужаса, че посредствеността може да е наследствена. Затова непрестанно се стреми към съвършенство. И започва да преследва перфектност тотално - дори с цената на човечността.

Утре пък в кино "Одеон" е прожекцията на "52 вторника", награден за най-добра режисура на "Сънданс". Един филм за свободата, сексуалността и живота като лабиринт с много верни посоки. На кръстопът попада 16-годишно момиче, чиято майка решава да смени пола си.

"Завръщане в Хомс" пък е документалният победител при хората на Редфорд. Поглед зад барикадите на град Хомс, където надеждата за революция на две млади момчета се руши необратимо като сградите наоколо.

Феновете на Никълъс Кейдж могат да го гледат днес в "Евро синема" в една от най-силните му роли напоследък. В лентата "Джо" носителят на "Оскар" е бивш престъпник, който среща 15-годишно момче с жесток баща . Героят му има шанса да изкупи грешките си или да затъне окончателно.

Твърде любопитен е хипнотичният черно-бял филм на Гофри Реджо "Посетителите", в основата на чийто сюжет са технологиите и човешката природа. Наричат го "кинематографично съзерцание", или накратко - шедьовър. Единствената му прожекция е на 30 октомври от 18.30 ч в Дом на киното.

Освен тези все наградени филми внимание заслужават още и "Военна история" с Катрин Кийнър, "Вестникарчето" с Никол Кидман, "Предимството да бъдеш аутсайдер" с Ема Уотсън, "Учителят" с Хоакин Финикс и "Животът, какъвто е" за кинокритика Роджър Ебърт.

Четвъртото място, където фестивалът се разгръща, е "Културен център G-8" на столичната ул. "Гладстон". Във времена, когато се закриха десетки киносалони у нас, това ново пространство за качествено и независимо арт кино си е чудо. То има три уютни киносалона, зала за презентации и кафе. Предвижда се да бъде създаден и малък музей на киното - техника, плакати и други предмети, свързани със седмото изкуство. Всеки петък и събота тук ще се прожектират неми филми под съпровода на жива музика от пиано, върху което ще има свещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай