Димитър Иванов написа книги за ДС и социализма

 Димитър Иванов написа книги за ДС и социализма | StandartNews.com

Плевен. Димитър Иванов е загърбил носталгията и политическите си пристрастия като автор на книгите си „Кратка история на Държавна сигурност" и „Кратка история на социалистическа България". Това отбелязаха критици по време на първото им представяне пред публика в Плевен.

Той ни поднася сериозен и обективен анализ, от какъвто се нуждаем като общество. Ние се нуждаем и от публичен дебат по тези теми. За съжаление когато приемаме законови промени в сектора „Сигурност", не го правим" - призна с доза самокритика бившият вътрешен министър Румен Петков.

Литературният му труд хвърля светлина върху дейността им от създаването на „Обществена безопасност" през отдела и дирекцията „Държавна сигурност", през работата с печата преди 1944 г. до цялостното структуриране на органите на сигурността в страната. Включително е представен периодът, в който специалните служби са изведени от състава на МВР и са концентрирани по съветски модел в комитет за държавна сигурност. Това в България не се утвърждава и впоследствие нещата се връщат обратно. Ценно е да се осмисли периода на 80-те години, защото тогава има нов тласък в организацията и функционирането на службите за сигурност. Тогава репресивните функции на апарата или затихват, или са били загърбвани, отбеляза Румен Петков.

Димитър Иванов опроверга мита за службите като на държава в държавата. В днешното общество се мисли, че Държавна сигурност някога е била субект на самостоятелна политика , че е командвала и продължава да командва в държавата. Няма такова нещо, службите за сигурност са част от системата за социално управление, подчерта авторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай