700 лева пожизнена пенсия за Астор

Писател, поет и музикант са другите в списъка на Министерския съвет

700 лева пожизнена пенсия за Астор | StandartNews.com

700 лева от държавата вече ще получават всеки месец илюзионистът Антраник Арабаджиян-Астор, писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и пианистът Янко Миладинов, реши Министерският съвет. Отпуснатите средства отиват към бюджета на Министерството на културата. Творците са удостоени с финикийските знаци заради цялостния си принос към арта на България.    

Астор, който е роден през 1943 г. в Шумен, е единственият илюзионист в Европа, награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981 г. В магичния театър "Астор", където се намира и къщата на мистер Сенко, както и по света Астор е направил над 16 000 представления. Има и "Икар" в категорията "Вариететно изкуство" за  номера си "Али Баба" (2008). Писателят Димитър Коруджиев, който е роден в София през 1941 г., е бил редактор във вестници и списания, автор е и на пиесите "Омагьосаният кръг" и "Стаята", поставени в Театър "София" (1979 – 1981), постоянен председател на журито на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев".

Ивайло Балабанов, който е роден през 1945 г. в село Хухла, Ивайловградско, в ранната си младост работи в "Кремиковци" и язовир "Ивайловград", после живее в Хасково, а през последните години в Свиленград. Автор е на музикално-поетичен спектакъл "Съзвездие – наречено "Любов", посветен на 25 април 2005 г. – деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Сред по-значимите му творби са поемите "Сила" и "Мост", както и стихотворенията "България", "Допиване на последната чаша", "Тежък хляб", "Ивайловградски въпрос", "Сутрешна закуска" и "Принос към европейската история". Има множество награди, сред които "Южна пролет", "Изворът на Белоногата". 

Пианистът Янко Миладинов през 1947 г. започва да учи пиано с брат си и сестрите си при италианката Монтани. 10 години е ученик на професор Жени Ковачева. След като завършва гимназия, се отдава на поп и джаз музиката, участва в концерти на Стефан Воронов, пътува с комбо състав до Германия и прави аранжименти за оркестъра на Никола Чалашканов. През 1969 г. постъпва като пианист в Биг Бенда на Българското национално радио. С оркестъра записва голям брой концерти в страната и чужбина, включително участия на "Мелодия на годината", "Златният Орфей" и "Златният кос". Назначен е за диригент на Биг Бенда на БНР. Миладинов се занимава с композиране от 70-те години. Дебютната му песен е "Вечерен бряг" в изпълнение на Мими Иванова. Създава над 250 песни и оркестрови пиеси. Автор е също на над 300 аранжименти. Негови песни са издавани в България, ГДР, Куба, СССР и други страни. През 2008 г. е отличен с голямата награда на БНР "Сирак Скитник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай