5 впечатляващи филма на БГ фестивала в Чехия

На 22 април 2021 г. в Чехия се открива 13-тото издание на Фестивала на българското кино

5 впечатляващи филма на БГ фестивала в Чехия | StandartNews.com

На 22 април 2021 г. в Чехия се открива 13-тото издание на Фестивала на българското кино. „Не робуваме на фатализма, свързан с числото 13, а сме водени от желанието за тринадесети път да представим пред зрителите  постиженията на съвременното българско филмопроизводство”, съобщават организаторите от екипа на Българския културен институт в Прага.

Непривичната ситуация, свързана с ковид пандемията, промени обичайния начин за популяризиране на родното ни кино сред любителите на седмото изкуство. От 22-и до 26-и април 2021 г. чрез онлайн платформата DAFilms.cz за втора поредна година фестивалът ще гостува в домовете на всички, живеещи на територията на Чехия, независимо дали се намират в Прага, Либерец, Хеб, Ческе Будейовице или Опава. Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма, като могат да изберат субтитри   на чешки или английски език – „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”. Организаторите са сигурни, че това са заглавия, които ще зарадват зрителите и ще внесат в домовете им интересни филмови приключения и  порция забавления, от които хората се нуждаят в тези времена на силно ограничени социални контакти.

През годините в рамките на фестивала в Прага гостуваха известни български режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Коронавирусната епидемия попречи на традиционните срещи на живо с екипите на филмите от програмата, но Българският културен институт отново намери начин да срещне публиката с авторите на фестивалните филми. В навечерието на 13. Фестивал на българската кино и по време на неговото излъчване зрителите ще видят видео послания и поздрави, заснети от популярни и обичани лица от българското филмово изкуство, герои в от тазгодишната програма.

Организатори на 13. Фестивал на българското кино в Чехия са Посолството на Република България и Българският културен институт, в партньорство с платформата DAFilms.cz.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай