30 години рандеву с Франция

Френският институт в България чества рожден ден № 30

30 години рандеву с Франция | StandartNews.com

Френският институт в България чества своята 30-та годишнина с богата програма от събития.  Кулминацията е планирана за 16 октомври, когато в партньорство с посолството на Франция в България и Столична община е празникът за всички приятели на френския език и култура на площад „Славейков“. Събитието преминава под мотото "30 години рандеву с Франция". Романтичната закачка с българското изписване на френската дума за „среща“ е вдъхновена от желанието на организаторите да предложат близка среща с френския език и култура на всички минали, настоящи и бъдещи приятели и партньори на институцията.

За да отпразнува подобаващо тази важна годишнина, на 16 октомври в 10 часа Френският институт организира Ден на отворените врати - посетителите могат да надникнат зад кулисите на емблематичната сграда на площад „Славейков“, където той се помещава от 2014 година насам. 

Артисти, които през годините са изградили силни връзки между България и Франция - като Вера Шандел и Ангел Заберски трио с техния спектакъл JAZZ Boudoir, ще блеснат на сцената, издигната на площад „Славейков“. До тях ще застанат и художествените формации на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и 17 СУ „Дамян Груев“, които ще представят своя флашмоб спектакъл.

В духа на френската традиция фанфарната група Le Snob вечерта ще изпълни и танцово-музикалното шоу „Glissendо“.

В честванията са включени още изложбата „Останки от империи“ на френския urbex фотограф Тома Жорион в галерия Synthesis, лекцията на Софи Дюпле, куратор на изложбата "Кристо и Жан-Клод. Париж!" в центъра Помпиду, както и спектакълът tmahrag на Оливие Дюбоа от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK 2021. В рамките на своето  партньорство със Софийски университет "Свети Климент Охридски", институтът съорганизира Франкофонските правни дни 2021 г.

По повод годишнината ще бъде публикувана и книга, посветена на всички личности, които от 1991 г. пишат историята на Френския институт в България. „Благодаря на всички, работили през изминалите 30 години за укрепването на връзките между нашите две държави – те са хората, които пишат ежедневно споделената ни история с българската публика. Посвещавам на тази публика това обяснение в любов, което всъщност е всичко, свързано с нашата годишнина, и я каня на 16 октомври на площад „Славейков“ на рандеву с Франция и Френския институт в България!“, казва в своето обръщение Пиер Колио, съветник по културно сътрудничество към Френското посолство в България и директор на Френския културен институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай