150 автори от 44 държави в Биеналето на хумора и сатирата

„Измерения на публичното“ е голямата тема на мащабното събитие № 24 в столицата на смеха

150 автори от 44 държави в Биеналето на хумора и сатирата | StandartNews.com

„Измерения на публичното“ е голямата тема на издание № 24 на Биеналето на хумора и сатирата, което започва в Габрово. В столицата на смеха 150 автори от 44 държави предизвикват на дуел истината и измислената реалност, а наградите ще бъдат връчени, както на артисти, така и на участниците в наддумването Благолаж с актуалната тема „Власт и Пари“. В наддумването ще се включат зевзеци от цяла България, както и  сънародници от чужбина – те ще се борят за атрактивни награди заради способностите си в популяризирането на българския комичен словесен фолклор. За първи път в конкурса участват и влогъри. На 17 май в 19 часа е официалното откриване на изложбите в Музея на хумора и сатирата. За церемонията се очакват министърът на културата Боил Банов, кметът на община Габрово Таня Христова, дипломати, творци от цял свят. Специални гости са и няколко от членовете на международното жури - Марилена Нарди, Чавдар Николов, Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. Тогава ще бъдат обявени и носителите на призовете в двата раздела от селекцията. В раздел „Съвременно изкуство“ ще бъдат връчени две отличия - голямата награда „Златен Езоп“ и на Община Габрово за обещаващ млад автор. В раздел „Карикатура“ ще бъдат обявени гран при „Златен Езоп“, награда за карикатура и за печатно издание. По официалната тема на Биеналето – „Измерения на публичното“ - за участие се включиха 649 автори от 69 държави. От тях международното жури одобри 150 автора със 182 творби.

До 30 септември публиката ще се забавлява с експозиции на карикатури и на съвременно изкуство, подбрани от официалното жури: „Град Градина“ – изложба-игра с градски бели и добрини за деца между 6 и 12 с участието на  художничката Невена Екимова, „Паркът на Хумора“ - изложба за историята на скулптурния парк около Музея, „Златният Езоп“ - изложба с всички отличени с голямата награда творби от 1973 до 2017 година. В края на Биеналето през септември предстои и представянето на Нонументи – изложба за паметници и публични пространства, които са изменили символното си значение в резултат на политически и социални промени.

Панелната дискусия „Съвременните трансформации на публичната сфера“ е с членовете на журито за съвременно изкуство Берта Зихел, Васъф Кортун и Антон Стайков. На 17 май е пърформансът на египетската артистка Сама Хамди-Пиано, а вечерта ще завърши с DJ парти. На 18 май, деня на карнавала, в Музея на хумора и сатирата в 14, 30 часа е лекцията на  членовете на журито за карикатура Марилена Нарди и Чавдар Николов. 

Най-дългоочакваното събитие - Карнавал 2019 – е с тема „Маски горе“. На 20 май от 18 часа  е лекцията на журналиста Калоян Константинов с тема „Мeдийна грамотност или как медията може да манипулира гледната ни точка“.

През целия период на Биеналето организаторите са предвидили и богата съпътстваща програма, изпълнена със срещи с творци, кинопрожекции и детски ателиета, която може да бъде следена на страницата на биеналето в интернет, както и във ФБ на facebook.com/GabrovoBiennial/.

24-то Габровско биенале се организира от Музея на хумора и сатирата в Габрово, Община Габрово и Министерството на културата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай