12 номинации за "Завръщането"

12 номинации за "Завръщането" | StandartNews.com

Само мечката в шедьовъра на Иняриту вероятно няма да получи оскар

Шедьовърът на мексиканския режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту "Завръщането" спечели най-много номинации за "Оскар" - 12, от за най-добър филм и режисура до за главна роля на Леонардо ди Каприо и поддържаща за Том Харди. Претендентите за най-престижното отличие в света на седмото изкуство в 24-те категории бяха обявени вчера от режисьорите Гийермо дел Торо и Анг Лий, актьора Джон Красински и президента на Американската академия Шерил Бун Айзъкс. С 10 номинации на втора позиция се нареди "Лудият Макс: Пътят на яростта", със 7 остана блокбастърът Ридли Скот "Марсианецът", а с по шест са "Каръл", "Spotlight" и новата творба на Стивън Спилбърг - "Мостът на шпионите". Изненадващо корифеят на киното не попадна сред номинираните режисьори. Така той се размина с възможността да грабне трети "Оскар" - след "Спасяването на редник Райън" и "Списъкът на Шиндлер". Все пак продукцията ще се бори за най-важната статуетка - за филм на годината.

Биографичната драма "Мостът на шпионите" все пак донесе номинация за сценарий на братя Коен и Мат Чарман. Всъщност всичко е доста близко като послание до "Спасяването на редник Райън" и "Списъкът на Шиндлер". Тук режисьорът отново работи с Том Ханкс, с когото имат зад гърба си шедьоври като "Хвани ме, ако можеш", "Терминалът" и "Спасяването на редник Райън". Ханкс е честният адвокат Джеймс Б. Донован, който в разгара на Студената война е нает да защитава заловения съветски шпионин Рудолф Абел, в чиято роля блестящо се превъплъщава Марк Райлънс и неслучайно е номиниран при поддържащите роли. Той трябва да бъде разменен за заловен американски агент в СССР. Принципите нямат място в шпионските игри, а отстояването им донася сериозни главоболия на добрия герой на Ханкс, който с цената на всичко остава верен на себе си. "Чувствам се като чиновник в служба на киното и съм очарован, че Босът, както аз наричам Стивън, ми се обажда от време на време, за да снимам с него. Защото ние правим филми по едни и същи причини - стремеж към автентичност и точност по темите, които засягаме", казва Ханкс за приятеля си Спилбърг. Целият свят знае, че много гениални режисьори никога не са попадали в обсега на Академията - Тим Бъртън, Ларс фон Триер, Брайън де Палма, Дейвид Кроненбърг, Кристофър Нолан, Тери Гилиъм, Пени Маршал, Гийермо дел Торо.

Тази година специалистите дават най-големи шансове на Иняриту за "Завръщането", който вече спечели "Златен глобус", на Джордж Милър за "Лудия Макс" и на Том Маккарти за Spotlight - по действителната история на най-стария действащ екип за журналистически разследвания в САЩ към вестник "Бостън глоуб", разкрил потресаващите и укривани от властите размери на педофилията в американската католическа църква. Рейчъл Макадамс и Марк Ръфало са сред претендентите за статуетката за поддържащите роли, а за оригинален сценарий се борят Джош Сингър и Маккарти.

При режисьорите ще се бори и Лени Ейбрахамсън за "Стая" по романа на Ема Донахю, вече и по нашите книжарници. Лентата разказва за майка и дете, които няколко години са държани в плен в стая с размери три на три. Статуетката вероятно е в мечтите и на Адам Маккей, режисьор на още една сериозна биографична драма - "The big short" по романа на Майкъл Луис, авторът на "Кешбол". Книгата беше 28 седмици в списъка с бестселъри на "Ню Йорк таймс". Историята проследява четирима финансисти, които предсказват кредитния балон, довел до финансовата криза през 2007-а. Крисчън Бейл пък завоюва номинация за поддържаща роля.

Отново люта битка гори между "главните" мъже. Леонардо ди Каприо, на когото "оскарът" необяснимо все се изплъзва през годините, се изправя срещу "марсианеца" Мат Деймън. Лео спечели "Златен глобус" за "Завръщането" и беше аплодиран дълго на крака от цялата зала. Разминаването му на косъм със статуетката, въпреки адски добрите роли, които прави, често е осмивано в интернет. Но спечелването тази година също никак не е сигурно - номинирани са още Майкъл Фасбендър за "Стив Джобс", който вече месеци получава добри критики за превъплъщението си в технологичния гений, Брайън Кренстън за "Тръмбо" и Еди Редмейн за "Момичето от Дания". Последният грабна златото миналата година за "Теорията на всичко", но сегашното му изпълнение на първия в света мъж, сменил си пола, е меко казано, майсторско. А и Академията има навика да раздава наградите на мачовци, облекли рокли - за да демонстрира "коректност". Партньорката му в драмата Алисия Викандер също получи признанието на Академията и ще се бори при поддържащите. Нейни конкурентки са Кейт Уинслет за "Стив Джобс" и Дженифър Джейсън Лий за "Омразната осморка" на Куентин Тарантино.

При жените Кейт Бланшет гледа към третия си "Оскар" за гей драмата "Керъл". Партньорката й Руни Мара също е номинирана при поддържащите образи. Шансовете на Бри Ларсън, която взе "глобус" за "Стая", са много големи. 25-годишната Дженифър Лоърунс е номинирана за пореден път - за "Джой". Драмата за изобретателката на парцала за чистене моп е на режисьора Дейвид О. Ръсел, чийто "Наръчник на оптимиста" й донесе първия "оскар" за главна роля през 2013-а. Останалите претендентки в категорията са Сърша Ронан за "Бруклин" и Шарлот Ръмплинг за "45 години".

Роки Балбоа отново може да донесе "Оскар" на Силвестър Сталоун. Слай е номиниран при поддържащите за "Крийд", за който преди дни получи "Златен глобус". В новия филм на Райън Кугър Роки се е отказал от бокса и е собственик на ресторант. Оживление и промяна в живота му внася младият обещаващ боксьор Адонис Крийд - незаконен син на големия противник на Роки на ринга Аполо Крийд. Момчето иска да бъде тренирано от "италианския жребец", но той дълго не се съгласява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай