"12 години робство" обра Оскарите (ОБЗОР)

Ди Каприо за четвърти път без статуетка, отстъпи на Макконъхи

"12 години робство" обра Оскарите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Най-чаканата от всички киномани по света нощ отново бе бляскава и вълнуваща. Проливният дъжд, който цял ден се изливаше над Лос Анджелис и опъна нервите на организаторите, спря минути преди звездното нашествие да тръгне към "Долби тиатър". Най-дългият за сезона червен килим - 150 м - видя слънце и дъжд, а после по него преминаха суперзвездите на Холивуд, очакващи с нетърпение пищната церемония.

 

От сутринта стотици акредитирани журналисти бяха окупирали бойната пътека, докато феновете се въоръжаваха с търпение на трибуните. Въпреки че във всяка категория спечелиха най-сигурните предположения за тази година, съспенсът бе на макс.

 

Главна виновница за доброто шоу беше водещата Елън Дедженерис. Тя за пореден път доказа, че има изключително чувство за хумор и знае как да забавлява публиката. В залата бяха поръчани няколко пици, които Брад Пит, Анджелина Джоли, Кевин Спейси, Дженифър Лоурънс и компания изядоха без никакво притеснение. После дори пуснаха по някой долар благотворително. Скоро дойде време и за най-важното: битката за статуетките.

 

Базираната на истински случай драма на Стив Маккуин "12 години в робство" грабна "Оскар" за най-добър филм. За първи път в 86-годишната история на наградите това се случва на продукция на режисьор от афроамерикански произход.

"Посвещавам този филм на всички жертви на робството и онези 21 милиона души, които все още страдат от него. Всеки заслужава не просто да оцелява, а наистина да живее - това е най-важното, което Соломон Нортъп ни е оставил като извод", каза Маккуин за реалната личност, на която е базирана драмата, екранизираща неговите мемоари. Те пък са оформени за филма от Джон Ридли, който взе Оскар за адаптиран сценарий.

Дебютантката в игралното кино Лупита Нионго изпадна в екстаз, когато разбра, че взима статуетката за поддържаща роля от същата лента. Защото се съревноваваше с безспорни фаворити като Джулия Робъртс и Дженифър Лоурънс. "Изглежда, оскарите променят цвета си", заключи шеговито сайтът The Daily Beast.

 

Другият голям победител на оскарите се оказа "Гравитация". Научнофантастичният филм доминираше през първата част от шоуто, предимно изпълнено с категории за технически постижения. Продукцията си тръгна със 7 отличия на Академията, а Алфонсо Куарон бе обявен за най-добър режисьор. Той пък стана първият латиноамериканец, който е носител на най-престижното отличие в киното.

По дългия път към оскарите лентата получи много отличия за визуални ефекти, сред които "Изборът на критиците", на Дружеството за визуални ефекти, БАФТА. Там има и българска следа - Атанас Атанасов участва като дигитален художник в екипа на "Гравитация". Той е работил и по други известни филми като "Аватар", предпоследния "Хари Потър", както и по "Железният човек 3", който също се бореше за наградата за визуални ефекти. Любопитно бе, че с всяка спечелена от "Гравитация" награда, все по-често се срещаха мнения из социалните мрежи, че творбата е очевидно надценена от Академията. "Филмът, който показва, че в Космоса няма звук, печели награда за звук", беше най-популярният коментар в мрежата. Често се срещаха и статуси в подкрепа на футуристичната драма "Тя", която не успя да се пребори за най-добър филм и саундтрак, но пък донесе на режисьора си Спайк Джоунс статуетка за най-добър оригинален сценарий.

 

Най-голямата интрига - дали Леонардо ди Каприо или Матю Макконъхи ще бъде обявен за най-добър актьор, бе решена в полза на Матю. Ди Каприо за четвърти път остана с празни ръце, въпреки блестящото си превъплъщение във "Вълкът от Уолстрийт". Макконъхи обаче надделя заради виртуозната си роля в "Клубът на купувачите от Далас"(За образа на болния от СПИН травестит Джаред Лето пък се окичи с отличие за поддържаща роля). Лео излезе на сцената и искрено прегърна своя приятел, който пък успя да вземе статуетката още с първата си номинация. Матю направи нечовешки жертви със себе си - отслабна 20 килограма, за да пресъздаде странния персонаж от историята - ХИВ позитивния електротехник от Тексас, на когото остават 30 дни живот. Зад кулисите Матю разкри, че героят му е извадил късмет да стигне дотук, тъй като никой не е искал да направи филма цели 20 години. "Отказаха ми 137 пъти", каза Макконъхи.

 

Изненадващо за всички "Американска схема" не взе нито един "Оскар" въпреки десетте си номинации. Във всяка една от категориите обаче той имаше срещу себе си прекалено силна конкуренция и почти сигурен победител.
Холивудското войнство и специалните гости отидоха след тържествената част на специалния късен традиционен прием на губернатора на Калифорния.

 

Парад на дискретната голота

Странна тенденция се открои в "Долби тиатър" - звездите не показваха прелести в изобилие, както обикновено. Грациите на Холивуд избраха тоалети в стилни линии без огромни цепки, прозрачни материи и пищни бюстове. Може би звездите са се поучили от миналогодишния гаф на Анджелина Джоли, когато тя демонстративно разтваряше цепката на роклята си и показваше крак.

 

Две-три по-дълбоки деколтета белязаха червения килим на Лупита Нионго и Кейт Хъдсън, но по никакъв начин не бяха пошли. Носителката на "Оскар" за поддържаща роля беше фаворит на фешън критиците този сезон на наградите. Афроамериканката избираше ярки и смели цветове в семпла кройка, които подчертаваха стройната й фигура. За това и критиците тръпнеха в очакване какво ли ще облече Лупита за Оскарите. Този път тя избра светлосиня рокля "Прада" с дълбоко V-образно деколте, надиплена и разстилаща се по пода. "Създадена специално за мен. Тя е синя като небето над Найроби", каза актрисата с кенийски корени.

 

Редакторите на "Харпарс базар" обявиха Дженифър Лоурънс за най-добре облечената с нейната рокля "Диор", а след нея наредиха Кейт Хъдсън, Ейми Адамс и Кейт Бланшет.

 

Визията на номинираната Ейми Адамс също спечели много овации. Роклята й без презрамки на Гучи в семпъл силует беше в тъмносиньо. Адамс също показваше малко от светлата си кожа, след като се появи на Златните глобуси с деколте до пъпа.

 

Дори ексцентричната Лейди Гага, чието появяване по червения килим винаги предизвиква хаос, този път беше скандално прилична. В розова рокля с геометрични орнаменти на Донатела Версаче - приятелката, с която беше неотлъчно цяла вечер.

 

Сандра Бълок пристигна в тъмносин тоалет на "Алекзандър Макуин" и заслужено стана фаворит на списание "Пийпъл". Модните критици наредиха Чарлийз Терон и Пенелопе Крус сред звездите, които рискуваха в избора си на тоалети. Терон избра черна рокля на Диор със съмнителни безцветни презрамки и странно оформено деколте. Крус пък беше в розова рокля с едно рамо на Джанбатиста Вали, чийто черен колан и шал през едната ръка не се харесаха на критиците. Лайза Минели обаче остана на дъното на класацията за най-добре облечени, тъй като бе избрала синя дреха, с която критиците я оприличиха на "смърф с пижама".

 

Победителите

- "12 години в робство" (Стив Маккуин, продуцент Брад Пит) - 3 статуетки - най-добър пълнометражен филм, адаптиран сценарий (Джон Ридли), актриса в поддържаща роля (Лупита Нионго).
- "Гравитация" - 7 статуетки - за най-добър режисьор на Алфонсо Куарон, и за звуков монтаж, озвучаване, кинематография, филмов монтаж, сценография и филмова музика (Стивън Прайс).
- Актриса в главна роля - Кейт Бланшет в "Син жасмин" на Уди Алън
- Актьор в главна роля - Матю Макконъхи в "Клубът на купувачите от Далас"
- Оригинален сценарий - на Спайк Джоунс за "Тя".
- Актьор в поддържаща роля - Джаред Лето в "Клубът на купувачите от Далас"
- Дизайн на костюмите - "Великият Гетсби"
- Сценография - "Великият Гетсби"
- Грим - "Клубът на купувачите от Далас"
- Най-добра оригинална песен - Let it Go, от "Замръзналото царство"
- Късометражна анимация - "Мистър Хъблот"
- Анимация - "Замръзналото кралство"
- Късометражен филм - Helium
- Късометражен документален филм - The Lady in Number 6: Music Saved My Life
- Чуждоезичен филм - "Великата красота", сценаристи са Умберто Контарело и Паоло Сорентино, който е и режисьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай