11 хиляди гледаха "Набуко"

11 хиляди гледаха "Набуко" | StandartNews.com

Белоградчишките скали стават декор за "Тоска", "Турандот" и "Лебедово езеро" от 5 до 7 август

Българското оперно чудо не само, че не е загубило блясъка си, но и започва да свети още по-силно, привличайки към себе си все повече сподвижници. Почти 11 хиляди ценители на високото изкуство, сред които и много чужденци, изгледаха шестте премиерни вечери на "Набуко" пред столичния храм-паметник "Св. Александър Невски". Режисьрът и сценограф, двигател на амбициозния проект и директор на Софийската опера академик Пламен Карталов сподели впечатляващата цифра от грандиозната сцената на последната оперна вечер в неделя. Препълнени трибуни до последния ред аплодираха дълго солистите, играли повече от два часа върху трапецовидната наклонена сцена с отразяващ светлината под - един модерен акцент в спектакъла. Около 150 артисти (заедно с оркестъра) участваха в тази историческа акция на Софийската опера. "Тук, в столицата между паметника на Васил Левски, гроба на Иван Вазов, храмовете "Св. Александър Невски" и "Света София", Националната галерия и Синода ние издигнахме един духовен център в чест на 125-годишнината на Софийската опера. Благодаря ви, че бяхте с нас", беше лаконичен и развълнуван Карталов.

Вавилонският крал Набуко в шедьовъра на Верди оживя чрез импозантения баритон на Кирил Манолов, обявен от италианската критика за новия най-голям Фалстаф в света. Едновременно артистичен и образцов изпълнител с исполински глас, той доминира не само на предизвикателната за равновесието на изпълненителите сцена, но и превзе сърцата на зрителите. Известното ни в Европа сопрано Йорданка Дерилова беше неговата дъщеря Абигайл, която макар и в образа на антагониста, също покори всички с прекрасното си изпълнение и артистизъм. Не случайно именно с ролята на Абигайл сопраното гастролира
в Австрия на фестивала „Сан Маргаретен" и още в Мюнхен, Нюрнберг, Лайпциг, Франкфурт, Линц и Брегенц. Дуетите на двамата бяха едни от върховете в грандиозния спектакъл, чийто естествен декор беше храм-паметникът.
Докато в първите пет вечери на сцената под звездите гастролираха седем чужди звезди от пет държави, сред които Роберто Скандюци като Захария, неговата дъщеря Дилета като Фенена, Шай Блох от Израел, примадоната на Румъния Оана Андра, последното представление беше съставено изцяло от български състав. Влюбените Измаел и Фенена бяха Даниел Дамянов и Цвета Сарамбелиева, а басът Светозар Рангелов претвори Захария. Разбира се, кулминацията, най-емоционалният момент в спектакъла беше хорът на поробените евреи във втората част. Известното произведение е едно от най-красивите в историята на белкантото, което почти всеки италианец може да запее, и което дори е спрягано за официален химн на Ботуша. Хорът на Софийската опера няколко пъти сменя златни одежди, за да застане в бежови роби и с окови на ръцете за изпълнението на великата част.
Оперните представления на открито са запазената марка на академик Карталов. През 2014-а той постави "Борис Годунов" пред "Св. Александър Невски" - в чест на 100 години от рождението на Борис Христов. Представленията под звездите, каквито се правят пред Кремъл и на много места в Италия, Германия, Австрия и други страни, доказват, че операта е за всички, не само за строго костюмираните елити със скъпи билети за пищни салони. И въпреки някои неудобства на откритите представления, като случайно преминаващи самолети или други шумове на града, в спектаклите под открито небе сред вечерния летен хлад има много очарование.
Ценителите, които вече може би са пристрастени към подобни културни изяви, могат да се отправят този уикенд към Северозападна България. Новият фестивал "Опера на върховете" ще се случи сред естествения декор на Белоградчишките скали. Билетите за "Тоска" (5 август), "Турандот", (6 август), "Лебедово езеро" (7 август) и пещерната импресия по Вагнер в Магурата в петък и събота свършиха като топъл хляб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай