Неделя,

10 неща, които не знаем за Мариус Куркински

От: Администратор -
18030
10 неща, които не знаем за Мариус Куркински
A
A
A

Мариус Куркински е от онези хора, чиито успех трудно може да се нарече просто "кариера". Талантът му е по-силен и пробивен от обикновената амбиция, а животът му все повече се затваря само и единствено в работата: до степен, в която самият той твърди, че "иска да се превърне в театър". Тези дни Мариус показа в "Сълза и смях" новия си моноспектакъл "Сънят на смешния човек" по разказа на Достоевски. Стегнат, суров, но и нежен, пърформънсът му за пореден път смълча залата и хвана за гърлото ценителите. Куркински е човек, за когото няма нищо необикновено по време на репетиции да спи в театъра (така става преди премиерата на "Сътресение") и е един от малкото артисти, за които клишето човекът-оркестър" не е преувеличено.

1. В ранна възраст едва успяват да го спасят от пневмония, която продължава девет месеца. Мариус разказва, че е оживял по чудо и с тежки антибиотици. Лекарите в Шумен изчерпват вариантите си за лечение и после преместват малкия Ивайло във Варна. Там го връщат към живота, но му остават периодичните пристъпи на бронхит.

2. Страстта на Мариус към изкуството на Мелпомена се заражда в началното училище. Учителите водят децата да гледат "Шестте пингвинчета" и след това бъдещата звезда усеща, че театърът ще се превърне в негова мисия. Преди това мислел, че ще стане учител по пеене.

3. Така и не успява да се срещне очи в очи с Николай Хайтов, по чиито разкази сглобява моноспектакъла "Сътресение". Казва, че писателят е предизвиквал толкова голям респект в него, че му е било трудно да го заговори.

4. С години го преследва жена, влюбена в него. Пише му писма, подарява му цветя, кани го на среща, а Мариус все се чуди как да измисли по-деликатен начин да й откаже. Има много приятелки жени и казва, че ги предпочита за близки души, понеже са по-малко суетни от мъжете и много по-трудно се самозабравят. Любимата му актриса е Мерилин Монро. Сред кумирите му са Чарли Чаплин, Мерил Стрийп и Антъни Хопкинс.

5. Псевдонимът му е измислен от Стефан Вълдобрев още във ВИТИЗ. И до днес не е ясно защо близкият му приятел избира точно тази комбинация от имена, но след първия афиш с новото име Мариус решава да го запази завинаги.

6. Шансът да се върне към музикалната си кариера е нулев. В последните години Мариус говори за периода "Ти-ри-ри-рам" най-вече като за грешка на младостта, която няма да допусне пак. Признава, че се е чувствал неуютно. "Казах си: "Аз играя Чехов, защо трябва да въртя някаква мелница и да правя глупости по телевизията?!", споделя актьорът. Решил съвсем да се откаже от цялата работа, след като пял на бирфест и се усетил особено неадекватно пред публиката.

7. Той е против хомосексуалните бракове и осиновяването на деца от еднополова двойка. Не съжалява за решението си да бъде една от първите звезди, които публично разкриват хомосексуалността си през 90-те. Намерил е голяма подкрепа и доверие от майка си, когато й е споделил истината за себе си.

8. На два пъти крадци влизат в предишната му квартира в центъра на София. Единият обир е бил непосредствено преди премиерата на спектакъл.

9. След 30-годишнината си внезапно променя стила на живот: от непрестанни витизчийски компании към все по-голям аскетизъм. Казва, че годините от младостта не му липсват и му се ще да не е правил поне половината от лудориите в студентските времена. Неведнъж е обмислял варианта да се отдаде и на преподаване.

10. Първо го късат по актьорско майсторство, после го приемат "кукли" в класа на Боньо Лунгов. След това изкарва две години в казармата - период, за който не обича да си спомня и признава, че е първият голям шок в живота му.

За любовта

"Свойството на любовта е да съществува. Независимо дали е споделена или не, дали го искам или не, нея просто я има и ние живеем в това. Няма обичаш ли ме или не ме обичаш. Дали сте заедно или не. Няма дали ти се дава любов или не. Любовта просто е тук. Тя не пита приемаш ли я, другият приема ли я.

Тя просто идва в града, в който живееш, намира те и толкова. И вече е проблем на хората дали от това ще създадат за себе си смъртоносно преживяване, или ще го приемат като част от душата си. Аз го приемам като част от душата си. Не искам нищо, не търся своето, както се казва в Библията. Не безобразнича. Мисля, че живея в любовта."


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички