Ваня Кастрева: Контролът не е санкция, а подкрепа

Важно е първо дали родителят е информиран, след това какво се случва в класната стая

Ваня Кастрева: Контролът не е санкция, а подкрепа | StandartNews.com

Столичните директори първи се запознаха с опита на Израел в борбата срещу кибертормоза на деца. Всички институции трябва да работят заедно, заяви началникът на столичното РУО Ваня Кастрева, бивш зам.-министър на образованието. 

Необходимостта от защита на децата в киберпространстовото не възникна по времена пандемията. Ковид-кризата само показа колко сериозен е проблемът, каза Кастрева. Тя припомни, че компютри в училище се изучават от 3-и клас и подчерта, че във всички програми присъства елементът сигурност. 

Важно е първо дали родителят е информиран, след това какво се случва в класната стая, дали и учителят е информират, обясни експертът. Кастрева припомни, че информационните технологии са в ръцете на хлапетата благодарение на техните родители и риторично попита дали е добре 3-годишно дете да държи в ръцете си таблет или телефон. 

Контролът е обратната връзка. Родителят може да осъществи такъв, ако е добре информиран и образован и ако е отговорен за своето дете. Контролът не е санкция а подкрепа, каза Кастрева. 

Наранените деца, всъщност са наранени хора и понякога тези рани не могат да бъдат излекувани цял живот. Отговорността за това е на възрастните, допълни Кастрева.

Тя се обърна към "Стандарт" и Черноморската академия с думите: "Благодаря за нормата която създавате. Това е норма на грижата за бъдещето.". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай