НСлС: Молим се на политиците за по-сериозни наказания при кибертормоз

У нас няма регистър на сексуалните престъпници, каза шефът на "Киберпрестъпления" в Националната следствена служба

НСлС: Молим се на политиците за по-сериозни наказания при кибертормоз | StandartNews.com

Призовавам хората да дават повече сигнали, защото у нас няма регистър на сексуалните престъпления. Такива регистри има във всички развити държави, те са публични и всеки може да провери кои са хората в тях. Но за няколко години нищо не се е случило у нас по въпроса. Това каза Светослав Василев, завеждащ отдел "Кибер престъпления" в Националната следствена служба, на форума на "Стандарт". Патрон на инициативата е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ние работим по Наказателен процес, който е на повече от 50 г., с инструменти, които са от времето, когато нямаше интернет. Нищо не е предприето в тази насока.

Ще разкажа един случай. Имаше съвместна проверка с ГДПОБ на територията на цялата страна за престъпления срещу деца. Беше заловено лице, което беше предадено на САЩ, То е признато от 12-членно жури за виновно и го очакват между 12 и 15 г. затвор.

При нас дори да са намерени десетки файлове за детска порнография, наказанието е около 1 г. затвор.  Трябва да се завишат наказанията. Надявам се на този форум да установим контакти с Агенцията за защита на децата, защото имаме идеи за конкретна превенция срещу насилие в интернет. Когато вече е извършено престъпление, то е нанесло сериозни щенти върху детската психика. Молим се на политиците да проявят разбиране и да направят по-нормални размерите на наказанията за престъпления срещу деца, жертва на онлайн тормоз, каза още Светослав Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай