Шокиращи разкрития от ГДБОП.300 насилници разпространяват детско порно

Само петима полицаи се борят с кибертормоза

Шокиращи разкрития от ГДБОП.300 насилници разпространяват детско порно | StandartNews.com

300-400 насилници свалят детско порно и го разпространяват. Срещу тях се изпратят само петима полицаи от отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Те се борят с кибернасилниците в нета в цялата страна. Шокиращите данни изнесе ръководителят на отдела Владимир Димитров пред международния форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца”, организиран от Черноморската академия за сигурност, програма „Киберзащитници” и „Стандарт”. Патрон на инициативата е вицепрезидентът Илияна Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Всяко второ дете е жертва на тормоз в нета

Димитров е полицй от 20 години. От 14 години е в киберзвеното на ГДБОП, което ръководи от 2 години. В отдела работят петима служители,  които приоритетно се занимават с противодействие на хората, които разпространяват материали с детско сексуално съдържание.

Петима души за цяла България. Надявам се скоро съставът на звеното да се удвои, каза Димитров.

Насилниците незаконно свалят от интернет пространството и разпространяват материали с детска сексуална експлоатация. Става въпрос за отвратителни сцени със сексуално насилие над деца, каза топ полицаят.

Димитров разкри, че в нета има специализирана група потребители, които търсят кадри специално с момчета на 10-12 години.

Полицаят разказа потресаващи случаи от практиката си.

Деца са снимани уж като модели, а платформата, в която фотографиите се качват, се оказва врата към порнографски сайтове.

ФБР е предоставило специализиран софтуер на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Той установява кои адреси разпространяват и свалят подобно съдържание. Тогава вземаме разрешение от съда и арестуваме човека, който сваля подобни материали и го предаваме на съда, каза Тодоров. Екипът му участва в много международни групи за противодействие на кибертормоза над деца.

300 – 400 уникални ай пи адреса в момента свалят детска порнография. Залавянето на престъпниците е изключително трудно. То става чрез полицай под прикритие, който се представя за дете и започва да си чати с насилниците. За да се случи това обаче трябва разрешение на съда, а той иска имена и ЕГН на човека, който ще се разследва, за да е сигурно, че нечии права няма да бъдат нарушени. В повечето случаи обаче ние разполагаме само с никнейм, каза Димитров.

Педофилите използват специални програми и специална част от интернет пространството.

Колегите работят по сигнали. Явяват се родители с 12-годишната си дъщеря и споделят, че детето е чатило на английски. Човекът първо се е представил за връстник, след няколко седмици комуникация поискал снимка на нова дреха, след което и разголена, предизвикателна снимка на момичето. То месеци наред е било карано да прави отвратителни неща пред камера, накрая дори било принудено да извика съсед, съученик, приятел, продължи Владимир Димитров. В този конкретен случай мъжът е от чужбина, предали са го на правосъдието чрез общи действия на полицаи от двете страни.

Друга част от работата ни е превенцията. Говорим пред деца, обясняваме им. Без да изпадаме в конкретика, разбира се. Даваме им съвети как да се държат. Учим ги да не споделят лични данни, дори име и фамилия, никога да не казват от кое училище са. Казваме им, че човек трябва да се държи в интернет пространството така, както се държи в реалния свят, разказа още топ полицаят.

Той направи още едно шокиращо разкритие. Основната причина децата да стават жертва на кибертормоз, е липсата на близост в семейството. Много хора се опитват да обвиняват училищата, но основният проблем е в семейството. При нас идват родители, които казва: Вие сте полиция, нашият 13-годишен син по цял ден гледа порнография и не ни слуша, моля ви уплашете го, сподели още Владимир Димитров.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай