Директори ще борят кибертормоза по израелски модел

Голи снимки на български деца се продават в даркнет и се разпространяват в педофилски мрежи

Директори ще борят кибертормоза по израелски модел | StandartNews.com

Голи снимки на български деца се продават в даркнет и се разпространяват в педофилски мрежи. Какъв е броят на засегнатите не се знае, защото в най-добрия случай сигнал в полицията се подава за едно от 20-30 атакувани деца.

Това стана ясно от данни на ГДБОП, оповестени по време на семинар за превенция на онлайн насилието над деца в интернет, организиран съвместно от Държавната агенция за закрила на детето, Регионалното управление по образованието в София и Черноморската академия за сигурност, по инициатива на израелския експерт по национална сигурност Владимир Бронфенбренер. По думите му, именно превенцията е най-важна за борбата срещу този вид посегателства.

Жертви на педофилите в онлайн пространството са най-вече деца между 9 и 13 години. Те попадат в мрежите на престъпниците основно през социалните мрежи,  най-вече Тик ток, по два начина. 

Единият е чрез пряка атака. Заплашват ги, че ще отидат в дома им, ще им направят най-лошото и ги принуждават да пратят своя гола снимка, примерно в банята. Веднъж направят ли го, искат втора и трета, все по-предизвикателна, като ги заплашват, че ако не им я дадат, ще разпространят фотосите, с които вече разполагат.

Другата схема е престъпниците да се сприятелят онлайн с децата, постепенно да спечелят доверието им, да им казват каквото искат. Така като наркотик те ги карат да се сближат, понякога представяйки се за техни връстници, докато в един момент не решат да си "разменят" разголени снимки. Обикновено престъпниците пращат на детето снимка на негов връстник, с която разполагат и така го оплитат в мрежата си. След като са се сдобили с желаното, те вече изнудват жертвите си за още снимки.

Служители на ГДБОП дори са попадали на адреси с компютри, съдържащи цели папки с имена и голи снимки на деца българчета, които се продават в даркнет и се разпространяват сред педофили.

Всичко това може да се предотврати, ако на децата се обяснява как да се предпазват и се спират подобни атаки още в зародиш. Това може да става в училище, в часа на класния, убедени са от ГДБОП.

Именно това е и целта на обучението на директори, учители и училищни психолози, което ще проведе утре по време на семинара израелският експерт Владимир Бронфенбренер. Той ще използва успешно приложената вече в Израел програма "Киберзащитници", която осъществява съвместно с Агенцията по защита на детето в киберпространството.

В семинара участват близо 250 училищни директори и детски психолози. Медиен партньор е "Стандарт".  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай