Местан: Политиката не е чиста аритметика

Местан: Политиката не е чиста аритметика | StandartNews.com

София. "Ако се потвърдят данните от социологическите проучвания ще се окаже, че чисто аритметически имаме резултат от 8 общо мандата за БСП и ДПС. Чисто аритметически. но аз знам, че политиката не винаги е въпрос само на аритметика", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференцията на партията в НДК след евроизборите. 

"ГЕРБ отново са първа политическа сила, за което имам политическа доблест да го поздравя. Те бяха такава обаче и след последните парламентарни избори", посочи Местан. И добави, че има нужда от един малко по-прецизен анализ на резултатите от евровота в търсене на отговора освен да определят победителя, дали евровотът зададе и алтернатива. "Няма еднозначен отговор и ние ще го търсим на базата и на официалните резултати, след като получим данните и от гласуването в чужбина", каза лидерът на ДПС.

"Искам да ви уверя и че занапред без всякакво притеснение, воден от съзнанието, че всеки български гражданин, независимо къде живее - САЩ, Гърция, Турция или Казахстан, е български гражданин с равни граждански права и ние ще се борим за гласа на всеки български гражданин, независимо от уседналостта, която за щастие не важи за националните избори. Този резултат - 400 000 гласа, е без гласовете от чужбина. Надявам се да сме погребали мита за автобусите", заяви Лютви Местан под аплодисменти.

"Евровотът разшири географията на ДПС и добави още един щрих към окончателното й доизграждане като либералната партия на България", заяви той.

Не е ясно в каква посока гласовете от чужбина ще повлияят на разпределението на мандатите, коментира още Местан, тъй като социологическите изследвания се базират на данни само от България.

Толерантна кампания и успешен вот отчете ДПС

"Основните парламентарни политически сили, разположени в демократичния спектър, не прескочиха границата и водиха толерантна кампания. Не отговорихме и на провокациите. Резултатът ни е впечатляващ. Нашата сила извира от толерантността ни на национална партия", започна изявлението си Лютви Местан.

"Трябва да благодаря на много структури и на много избиратели. Мислено изреждам поименно имената на всички тези около 400 000 избиратели, които ни подкрепиха, и най-вече на младите. Социологическите анализи показаха, че ДПС е една от двете най-млади партии в България. Не само бъдещето, настоящето също е на младите - лидерът на младежката ни организация е избран - Илхан Кючук", посочи лидерът на ДПС. 

"Аз ви предлагам два абсолютно неоспорими критерия за това дали резултатът на една партия може да се определи като успех. Първият е резултатът да се сравни с този на последните европейски избори. ДПС увеличава резултата си в сравнение с 2009 г. Вторият - сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори през 2013 г. ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през месец май 2013 г. Обратното, може да се окаже, че сме единствената сила, която съхранява резултата си и дори леко го надгражда", посочи Местан. 

"Това няма да ни главозамая, защото знаем, че и в политиката, когато печелиш, не се знае какво губиш. Въпрос на зрялост и политическа култура е как ние ще се отнесем към успеха си. Но и въпрос на зрялост и политическа култура е как другите ще се отнесат към несъмнения успех на ДПС. Освен да отговорим на въпроса, аз искам да задам един въпрос: Какво още трябва да направим, за да бъдем припознати като българската партия, най-последователната евроатлантическа партия на България. Въпрос на време е да получим и това признание", категоричен бе лидерът на ДПС. 

Вътрешнополитически перспективи

Важно е не какво ще правят оттук нататък евродепутатите, а какви са вътрешнополитическите рефлексии на евровота, заяви Местан. "Очаквам да ми припомните тезата ми, че евровотът ще прелегитимира кабинета "Орешарски". Няма да се впускам в оценки, но собствено ДПС се справи в тази задача", каза той. 

"Бих призовал и ГЕРБ към по-засилена роля за нормализирането на политическата ситуация в страната, тази партия и без това е натоварена от избирателите с такава отговорност", заяви Местан в отговор на журналистически въпрос.

"Оттук нататък всяка една българска политическа сила, когато чуе ДПС, ще се сеща за няколко синонима: коректен, предвидим, лоялен партньор. Това не е ДПС, която ще бяга от своя отговорност, която ще свежда политиката до гола аритметика", категоричен бе Местан.

"Това е ДПС, която може да чете вярно вота на своите избиратели. Те подкрепиха съуправляващата партия с един силен, увеличаващ се вот. В този смисъл въпросът за бъдещето на кабинета "Орешарски" не може да бъде въпрос на ДПС, той е първо въпрос на БСП. Ние очакваме тяхната ясна позиция по този въпрос. Ако ДПС трябва да вземе решение, трябва да ви припомня още една характеристика на ДПС. Това нее лидерска партия, а колективен орган, тези решения могат да се вземат единствено от централния съвет на ДПС. Ако има необходимост, ще свикаме централен съвет", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай