Йорданова: Включването на повече жени в листите на ДБ е естествен процес

Тя е една от десетте жени водачи на листи на обединението за изборите в неделя

Йорданова: Включването на повече жени в листите на ДБ е естествен процес | StandartNews.com

Надежда Йорданова невинаги е била политик. Още по-малко министър. А когато е започвала да сезанимава с политика, е имала своите смели идеи, проекти и решения, но също така и естественитеза една жена притеснения. Ще се справи ли? Ще успее ли да съчетае грижата за семейството иработата за обществото? Ще оправдае ли очакванията?

Но най-голямата й изненада идва не от работата с държавната администрация или в контактите сполитици от другите партии, нито справянето със семейния баланс. Какъв е бил шокът да разбере,че всъщност битката за реализиране на идеите за по-добра България ще бъде торпилирана отдруго място?

“Когато започвах да се занимавам с политиката до голяма степен бях запозната с процесите иработата в администрацията. Знаех как се случват нещата и какъв път трябва да се измине, за даможе някое решение да се случи. Това, за което не подозирах, е ролята на кафявите медии итяхната сила да торпилират и най-смислените и устойчиви идеи за бъдещето на страната”, казваНадежда Йорданова.

Мощната атака срещу реформите не я спира и днес тя е едно от най-разпознаваемите лица на“Демократична България” и водач на две листи на обединението за парламентарните избори на 2октомври. Надежда Йорданова е и най-яркият пример за това, че в “Демократична България”жените имат възможност да реализират политическа кариера и да бъдат водещи фигури вопределянето на бъдещето на страната, включително и в ролята си на министър.

А в това всъщност има много логика. Редица проучвания показват колко положителен е ефектът отуправлението на жени. Когато станат лидери те идват с различни умения и мислене. И по-важното- жените лидери добавят структурен и културен принос, който води до по-ефективни решения.Този техен подход често води до това, че се откриват едни по-фини детайли, които другипропускат и резултатите са по-добри.

Не е случайно, че все повече водещи компании по света назначават жени на водещи ръководнипозиции. Делът на жените на високи постове в политиката е най-висок в най-развитите държави отСеверна Европа. Увеличава се и броят на жените премиери.

“Включването на повече жени в листите на “Демократична България” е естествен процес и товаследва от нашите ценности и политиките, които развиваме. Ние следваме европейскитедемократични ценности, равенството на половете, липсата на дискриминация”, казва НадеждаЙорданова.

Тя е една от десетте жени водачи на листи на обединението за изборите в неделя. Още 13 женизаемат втори места в листите. Те са изпълнени както с партийни кандидатури - Антоанета Цонева, Кристина Петкова, Яна Тодоранова, Александра Стеркова, Зорница Стратиева, така и със силниграждански кандидати като Елисавета Белобрадова и Кремена Кунева.

“Включването на жените в политиката трябва да е естествен процес и е естествен процес в“Демократична България”. При нас са най-дейните и най-работливите са жени, това е съвсемнормално. “Демократична България” абсолютно винаги е била най-подкрепяща жените от всичкиполитически сили”, казва Елисавета Белобрадова, която е и съосновател на сайта "Майко мила",двигател на платформата за социално предприемачество "Оле Мале", обществен активист инароден представител в предишните два парламента. Сега тя отново се бори за доверието нахората.

В парламентарната група на обединението от 47-ото Народно събрание жените съставлявахаблизо 25% от всички депутати - три от 16. Сега амбициите са техният брой да се увеличи и да седоближи до средните европейски показатели. В ЕС средно 32% е присъствието на жени напредставителни политически позиции.

За Кремена Кунева, която след дълги години в корпоративния свят се отдава на обществени каузи,а от три години е председател на фондация "За Доброто", това е първо участие в кампанията. Втози смисъл тя дебютира на полето на голямата българска политика със своите каузи и идеи заразвитие на социалната система.

“Една голяма част от жените в “Демократична България” на тези избори показаха, че не простоимат място в политиката, а политиката в България има нужда от тях. Ще използвам една фраза, наМаргарет Тачър, която много харесвам и абсолютно подкрепям: „Да бъдеш силен е като да бъдешдама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си“, казва Кунева като свое послание къмизбирателите.

Навлизането на все по-разпознаваеми граждански кандидатури в листите на “ДемократичнаБългария” върви ръка за ръка с останалите пътища към голямата политика. В последните годиниКристина Петкова извървя пътя до заместник-председател на ДСБ. Съществува и хибриденвариант - Стела Николова беше силен граждански кандидат и депутат в 46-ото Народно събраниепреди да стане част от ръководството на “Да, България”. Същото важи и за д-р Таня Андреева,която хората познават като активист в защита на по-добро здравеопазване за децата и изгражданена модерна детска болница.

“Действително ние сме единствената формация, която реално работи за по-активното участие нажени и в политическия и в обществения живот. Аз като председател на женската организация наДСБ вече пет години работя именно в тази посока. Много се радвам, че успяхме да направим тозиженски фронт на “Демократична България”, казва Кристина Петкова.

Изборите в неделя ще покажат дали избирателите са готови да се доверят в по-голяма степен нажените в името на едно по-балансирано представителство. Това изглежда логично, заради относителния паритет между мъже и жени в населението. Амбицията е те не просто дапредставляват жените, а реално да променят политиката на България.

“Променя се начинът, по който се прави политика. Не всичко е „газ до дупка“. Способността нажените да оглеждат нещата от различни страни, да намират пресечна точка между много иразлични интереси, е нещо, с което допринасяме в политиката”, казва Надежда Йорданова.

“Жените са важни участници в политическия живот. Защото когато има повече жени на високиотговорни позиции, политическият дебат е по-добър и по-качествен, решенията са по-добри и по-устойчиви, по-полезни са за хората. Жените внасят друга гледна точка към прагматизма, сърце исъщевременно разум”, добавя тя.

Има обаче обезпокоителна тенденция – има статистически данни и научни изследвания, чежените в политиката по-често са обект на вербално насилие или заплахи за физическата имнеприкосновеност, както и психически тормоз. Трудности, които пречат или отказват някои женида се включат в политиката. Включително и страхът от подмолни атаки от кафявите медии.

“Изключително важно е да работим по проблемите на жените, защото последните 12 годиникакво наблюдаваме? На хартия се води, че има много жени и равно представителство, но напрактика това не е така. Не се развиват, не се работи по женски политики. Вярвам, че това ще бъдеедин от основните ни приоритети”, казва Кристина Петкова.

Затова в “Демократична България” може да се говори за израстването на едно ново поколениежени политици, за които ценностите на демокрацията и правовата държава са неотменими. Товаса жени, които искрено и уверено работят, за да променят страната ни към по-добро. Те саравнопоставени съдейственици на мъжете в определянето на политиките на “ДемократичнаБългария”, автономни източници на личните си цели и амбиции, автори на своя собствен път вполитиката и пълноценни членове на екип от смели и отговорни политици със здрав разум ипоследователни действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай