Йордан Цонев разкри формулата на новото правителство

По думите му от ДПС са готови да водят разговори с всички

Йордан Цонев разкри формулата на новото правителство | StandartNews.com

Ако има разум, отговорност и диалог, ще бъде съставено правителство. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за бТВ. Той е водач на листата на Движението във Велико Търново и е втори в Благоевград.

По време на предизборната кампания обиколихме цялата страна. За нас бе важно да запитаме избирателите, кои са най-важните проблеми, които трябва да решим. Получихме потвърждение за това, което сме записали в програмата си, каза Цонев. И изброи проблемите, които са в дневния ред на хората. Те смятат, че най-важният проблем е справянето с инфлацията, високите цени и прогресивното обедняване. Друг изключително важен приоритет е подкрепата на българското производство, подкрепата на земеделските стопани, достъпът до здравеопазване. Много хора нямат изобщо достъп до здравеопазване. Следващият приоритет е  подобряване на образованието, изброи Йордан Цонев.

Изключително важен приоритет е съдебната реформа. Много говорихме за нея. Ние питахме хората как биха искали да изглежда тя. Те ни отговаряха така: Искаме съдебна система, която да е независима и в полза на хората. Реформата не трябва да е на принципа „стани да седна”, а да е дълбока, състоятелна и да създава предвидима бизнес среда и справедливост за хората, подчерта Цонев. Той припомни, че преди повече от година ДПС внесе проект за промени в Конституцията, който да гарантира независимостта на съдебната система

Имаше любопитно изказване на Христо Иванов – че съдебната реформа не може да се случи без сериозна конституционна промяна и затова са готови и ГЕРБ, и ДПС. ДПС наистина е готова, от една година имаме внесен проект за промяна в Конституцията, който  наистина прави съдебната власт независима, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Проектът за конституционна реформа на ДПС предвижда ограничаване на правомощията на главния прокурор. Много дълго време той е обект на политически домогвания и сега така се случва от новите партии и ДБ. Отчетността е единият проблем, другият са правомощията. Ние там предлагаме отделяне на двата съвета - съдийския и прокурорския, ограничаване на функциите на главния прокурор до степен да бъде административен ръководител на Върховна касационна прокуратура. Така смятаме, че ще се реализира по-голяма независимост на съдебната власт, каза Цонев. И продължи: „Предлагаме решение на въпроса каква да бъде отчетността, как да бъде регулиран целият процес, как да се избират органите.”.

Той припомни, че ДПС представи проекта първо в Европа и той бе одобрен. Казаха ни: Това очакваме от България, заяви Йордан Цонев. И допълни: „Очакваме другите партии да ни подкрепят.”.

По отношение на спирането на прогресивното обедняваме ние се ангажирахме с  конкретни решения, заяви още зам.-председателят на ДПС. Той припомни, че когато ДПС участваше в управлението в периода 2001 – 2009 г.,  България постигна най-добрите си икономически и финансови показатели. Дългът през 2001 г. беше около 16 млрд. , а през 2009 г. – практически нула, защото той бе 8,2 млрд. лв., но имаше 8 милиарда фискален резерв. Другите важни неща, които станаха по време на нашето управление, бяха членството в НАТО и в ЕС, каза Цонев.

ДПС заявява своето желание да участва в управлението, защото ние знаем как се решават кризи. Ако ДПС влезе във властта, България ще влезе в еврозоната и в Шенген, категорично, подчерта Йордан Цонев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не е говорил за двупартийна коалиция, а за това, че дори две партии не могат самостоятелно да направят управление. Може би на тези избори първите две ще могат самостоятелно да управляват. Но Карадайъ подчертава това, което иска българският избирател – коалиция. Според нас коалиция ще има между поне три партии, каза Цонев. И посочи, че ДПС е готова да води разговори с всички.

Лошо впечатление прави, че „Промяната” казва: ние ще съставим сами правителство и ще потърсим подкрепата на останалите. Какъв прочит на вота е това? Първите две партии се очаква да имат между 65 и 70 депутати. С 65 депутати как четеш вота на избирателите? Всички имаме приоритети и голяма част от тях съвпадат, заяви Цонев. И допълни: „И ние от ДПС всеки път питаме, защо след като приоритетите на страната са ясни, няма коалиционно управление.”.

Според него причината е, че новото формирование ПП-ДБ няма достатъчно опит и коалиционна култура, а има високо самочувствие.

Всичко зависи от това не кой ще е първи и втори, а как ще подходят партиите. Ако подходят с разум, както подхождаме ние, ако подходят с отговорност, както подхожда ДПС, ако подхождат с диалог , тогава ще има управление и ще се решават кризите, категоричен бе Йордан Цонев.

Той каза и как може да бъде преборена инфлацията. Откакто съществува пазарната икономика, противодействието на инфлацията е ограничаване на паричното предлагане и увеличаване на стоките и услугите. Ние не можем да ограничим паричното предлагане, защото сме във валутен борд, но можем да свием разходите и най-вероятно ще го направим. Но подкрепата на българското производство, подкрепата на инвестиционния процес е една от мерките, които категорично предлагаме, каза Цонев. Той посочи, че трета  година, откакто е започнал новият програмен период, в България не е стартирала нито една от европейските програми. Ако нямаш инвестиции, нямаш предлагане на стоки и услуги. И затова нашата инфлация е два пъти по-висока, поясни той.

По думите му инвестициите ще дойдат от европейските програми и националния бюджет, но трябва и  подобряване на бизнес средата.

Колкото до контрола върху цените, той не е излишен и не е не е непазарен, ако бъде направен какво трябва, каза Цонев. Той припомни, че още през 2013 г. ДПС внесе законопроект за търговските вериги, изготвен съвместно с „Произведено в България”, за да се следи стриктно да няма картел.

Финансовата стабилност и бюджетът, са функция и от политическата криза. Докато не се реши тя, ще бъдем изправени пред финансова криза. Ако политическата криза продължи по-дълго, дълговата и финансовата криза са абсолютно неизбежни, обобщи Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай