"Възраждане" изригна за кода на изборите. Да влезе ДАНС

"Информационно обслужване" АД призна, че никога не е правен тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването, каза партията

"Възраждане" изригна за кода на изборите. Да влезе ДАНС | StandartNews.com

„Възраждане” изригна за кода на изборите и призова ДАНС да влезе в „Информационно обслужване”.

"Информационно обслужване" АД призна, че никога не е правен тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването, обявиха от "Възраждане" и добавят:

От фирмата направиха презентация на софтуерите, с които се обработват данните, постъпващи в ЦИК, но не предоставиха хеш кодовете за софтуерите и признаха, че досега никога не е правена проверка на трите софтуера, с които се обработват данните от избори. Това противоречи на всички международни стандарти за информационна и мрежова сигурност и е огромна уязвимост за националната ни сигурност, тъй като точно "Информационно обслужване" АД изчислява изборния резултат.

Действията на "Информационно обслужване"АД и липсата на компетенция на ЦИК застрашават прозрачността и честността на изборния процес.

Възраждане попита ЦИК: Предвид, че софтуерът, с който „Информационно обслужване“ АД обработва данните от вота и никога за последните 20 години не е тестван за уязвимости, ЦИК не смята ли, че е възможно външно вмешателство в изборния процес, взимайки и факта, че директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов се върна от САЩ само преди няколко дни?

ЦИК не можаха да отговорят, защото нямали компетенцията. Тук е важно да се обърне внимание, че служебното правителство на президента Радев говорят непрекъснато за прозрачност на изборите, а реално се оказа, че такава няма.

През изминалите дни Министерството на електронното управление направи обсъждане на методиката за работата на машините за гласуване. Изрично в закона за изборният кодекс чл. 213а т. 4 е записано, че машините за гласуване трябва да се удостоверят в срок от 20 работни дни преди изборния ден. Едва в тази сряда бяха изтеглени машините, които ще бъдат тествани. Министърът на Електронното управление в интервю каза, че законите не трябва да се тълкуват, а да се изпълняват. На въпрос от нас „ Защо не изпълнявате закона ?“ отговорът беше, че никога не е изпълняван в тази част.

На изминалите избори машините бяха удостоверени едва няколко дни преди изборния ден.

На въпрос на "Възраждане" относно хартията за отпечатване в машините кога ще бъде удостоверена, ни се отговори, че хартията все още не е пристигнала и се очаква да пристигне два дни преди изборите.

Ние от "Възраждане" задаваме въпросите си към президента Румен Радев и неговия служебен премиер – Как ще гарантирате честността и прозрачността на вота, когато не са изпълнени най-елементарните изисквания към всеки един софтуер, а този софтуер брои и разпределя гласовете на хората?

"Възраждане" основателно подозира, че се правят опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, ако не се интересуваме - как , кой и къде изчислява резултатите от работата им. Защо никога не е проверяван софтуерът, който обработва данните от машините, може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и така някоя определена партия получава гласове, които реално не са нейни, и по този начин се наливат няколко мандата в "правилната" посока?

Припомняме, че на изминалите избори 3 дни от "Информационно обслужване" АД не обявиха изборната активност.

Няма никаква информация за контрола и прозрачността по отношение на броенето на гласовете и изчисленията, осъществявани от "Информационно обслужване".

Тук е мястото да се добави, че "Възраждане" са единствената политическа партия, която присъства на всички обсъждания на Министерството на електронното управление и ЦИК във връзка с машинното гласуване.

Ние поискахме официално среща с Ивайло Филипов, която той отказа. Отказа да се срещне с една от политическите сили в страната.

Ние от „Възраждане“ призоваваме ДАНС да призове Изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД и да го разпита за поводът на посещението му в САЩ.

Българските граждани могат да дадат доверието си за "Възраждане" с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай