Неделя,

Витанов изчисли кой държи ключа към ново правителство

От: Иван Ангелов, кадър България он ер -
3220
Витанов изчисли кой държи ключа към ново правителство
A
A
A

Според математика Николай Витанов политическите формации, стигнали до парламента, сега се намират в много сложна ситуация и трябва да вложат цялото си майсторство, за да стигнат до съставяне на кабинет.

"Има два варианта - политическо правителство и експертно правителство. Политическо правителство може да има, ако се коалират ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". Вторият вариант е ГЕРБ плюс част от това обединение. Най-устойчивата комбинация би била правителство с първия мандат. Не стане ли с него, президентът ще трябва да подготвя служебно правителство", обясни Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на политическо правителство означава изпълнения по жълтите павета през лятото, защото "интересът е кой ще вземе София наесен". По думите му е малка вероятността да има политическо правителство.

"Експертното правителство ще го прави Бойко Борисов. Без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нищо не може да стане. Поне една от тях трябва да участва във властта. ГЕРБ може да направи експертно правителство, в което да влязат 3 или 4 партии. Борисов ще се опита да си изиграе картите добре, както ги изигра досега". каза още Витанов.

Математикът е на мнение, че "Продължаваме промяната" също може да опита да направи нещо такова, но отбеляза, че в предизборната кампания те са изгорили мостовете към ДПС, БСП и ИТН.

"Чу се, че ПП-ДБ биха се коалирали с ДПС - това е все едно някой да ви каже, че политически ще се самоубива. ДПС има доста големи възможности да направи правителство с ГЕРБ и ПП, но едва ли те ще се реализират на практика. Играта на "Възраждане" е друга - да си вдигат резултата. Те имат потенциал да вземат 22%", посочи Витанов.

"Стигнахме до дамата, която държи отговора на въпроса "Ще има ли правителство?". Математически погледнато, бройката депутати може да дойде от БСП. Г-жа Нинова ще бъде ухажвана. Тя вчера каза, че ще се преговаря пред очите на всички, тя държи ключа към експертното правителство. Борисов може да го направи - въпросът е дали иска и ще му позволят ли външните фактори", подчерта Витанов.

Той смята, че е възможно да се състави експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН.

"Най-много точки ще получи този, който най-малко се вижда - ДПС. Там има много умел политик, който малко се вижда, но винаги получава много точки. Не може да се състави експертно правителство без ДПС", каза математикът.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com