Важно от Божанов за ЦИК и машините за гласуване

Вчера Върховният ВАС отхвърли жалбата на Коалиция ДБ против решение на ЦИК

Важно от Божанов за ЦИК и машините за гласуване | StandartNews.com

Решението на съда само по себе си не изключва вариант Централната избирателна комисия (ЦИК) да даде достъп за по-дълъг период на представителите на партиите и коалициите до изходния код на машините за гласуване. Това обясни пред журналисти бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Вчера Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ (ДБ) против решение на ЦИК за организацията на машинното гласуване в частта за удостоверяването на изходния код.

Божанов коментира, че час и половина се предвижда да бъде достъпът до изходния код. Той обаче каза, че от ДБ предлагат това да става за минимум два дни.

Изходният код описва логиката, която изпълнява машината, когато някой натисне бутон на екрана – как приема гласа, към коя партия го причислява, как го записва на диска, как разбърква резултата на диска, за да не може  от последователността да се разкрие тайната на вота, уточни бившият министър. Той посочи, че целта да имат партиите и коалициите достъп до кода е, за да се уверяват всички, че манипулации не може да има. Той даде пример със съмненията, че „вътре в този код има някакви вратички, които позволяват гласове за една партия да отидат към друга“. С достъпа до кода, ще се „парират“ тези спекулации, смята Божанов.  

По-рано днес бившият министър на електронното управление взе участие в публичното обсъждане на проекта на актуализирана Методика за удостоверяване на съответствието на устройството за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай