ЦИК проговори за машините – въвежда гаранция за броенето на вота

Росица Матева даде ценни съвети

ЦИК проговори за машините – въвежда гаранция за броенето на вота | StandartNews.com

ЦИК въвежда гаранция за преброяването на изборния резултат.

„За да се успокои обществото ще се броят контролните разписки от машините. Резултатът от изборите е това, което е записано в машините. ЦИК реши, че е добре да се направи 100% преброяване, за да няма поводи да се говори срещу изборния процес. Един от ефектите на машинното гласуване е бързата обработка на резултатите“, съобщи за бТВ Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК.

Вече се извършва инсталацията на софтуера на машините, които ще бъдат използвани в изборния ден а 2 октомври.

„От всичко, което чуваме, не се очаква висока избирателна активност. В последната седмица на предизборната кампания очаквам избирателите да преценят, че това е техен дълг, а начинът, по който се управлява държавата, зависи от нас“, подчерта Матева.

Тя дъде съвети за гласуващите. „След гласуването хората бързат да издърпат картата или разписката от машината. Картата и разписката се изваждат след звуков сигнал от устройството. Пред изборните помещения има плакати с информация как се използват машините“, посочи Матева.

Бюлетината е на две страници. Хубаво е преди да влезе в изборното помещение да провери името на кандидата, който иска да подкрепи с преференция, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай