Татяна Буруджиева: Някои министри ще си отидат след изборите

Балотажи на местния вот очаквам в София, Пловдив, Сливен и Благоевград

Татяна Буруджиева: Някои министри ще си отидат след изборите | StandartNews.com

Кабинетът няма да падне, за първи път от три години ще се гласува нормален бюджет, казва политологът доц. Татяна Буруджиева

* Ще бъде добре, ако не се създаде нов дисбаланс между властите

* Партии като "Възраждане" ще си вдигнат гласовете с протестите

* Рано е да се прогнозира кой отива на балотажа в София

Татяна Буруджиева е политолог, философ и политик. Била е народен представител в 42-ото Народно събрание от БСП и началник на кабинета на председателя на БСП Сергей Станишев.

Завършва Софийския университет "Св. Климент Охридски" и специализира политически комуникации и политически мениджмънт във Франция и Белгия.

Буруджиева е доцент по политически науки и доктор по философия. Преподава политология в няколко български университета, сред които Софийски и Нов български.

Владее английски, говори и френски, руски, гръцки, испански, италиански, учила е латински.

- Доц. Буруджиева, какъв  е коментарът Ви  за днешната политическа ситуация в страната на фона на протестите на енергетиците по време на предизборна кампания за местни органи на властта?

- Очаквах, че неустойчивостта и проблемите на правителството няма да излизат на дневен ред. Считах, че управляващите ще се дръпнат малко назад, за да дадат възможност на хората да се фокусират рационално върху местния вот. Виждаме обаче, че всичко, което прави правителството, е като че ли насочено към това да се самовзривява и да напича обстановката.

Примерът с протестите на миньорите е очевиден. От националната кампания по повод референдума за АЕЦ "Белене" през 2013 г. до този момент нищо ново не ни се е случило извън предупрежденията на експертите да вземем мерки за енергетиката. В този смисъл не разбирам защо напрежението е по време на кампанията. Да, забавили сме плановете си за възстановяване. Но мисля, че това е въпрос на договаряне с ЕК.

Смятам, че ако достатъчно се обосноват на европейско равнище проблемите, включително и фактът, че две години не сме имали редовни правителства и парламент, който да движи необходимите промени, експертите от ЕК биха ни влезли в положението. Сегашното правителство на България е на 4 месеца и можеше да договори отлагане на внасянето в ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост. Още повече, че първото правителство на ПП преди време предложи и беше прието да има поправки в този план. Толкова време се туткаха и сега изведнъж по средата на кампанията на местния вот всичкият гняв на енергетиците се изсипва върху главата на народа. Не знам още колко такива бомби са заложили до изборите на 29 октомври.

- Опозиционните партии печелят ли гласоподаватели от напрежението?

- Мажоритарните кампании са много различни.

Партии от типа на "Възраждане", които имат много кандидати за кметове и пълни листи за съветници, сигурно ще си вдигнат гласовете, за останалите политически формации ми е трудно да предвидя.

- Преди часове Центърът за анализи и маркетинг тиражира първото социологическо изследване за местния вот, според което в София ще има балотаж между Васил Терзиев (ПП -ДБ) и Антон Хекимян (ГЕРБ - СДС), като кандидатът на ПП води с 10 процента пред този на ГЕРБ. Успяхте ли да анализирате данните?

- Доколкото виждам, изследването е направено преди да бъде издигната кандидатурата на Хекимян. На второ място е нормално един кандидат, който в продължение на 4 месеца си прави кампания, да има най-втвърдената подкрепа. Тепърва ще видим как ще се развиват кампаниите на останалите кандидати в столицата и как ще се подредят резултатите им.

Считам, че първите социологически изследвания са по-скоро политическо позициониране. Реалните резултати обикновено ги виждаме около седмица преди изборите.

Лично аз бих се въздържала да кажа кой точно ще отиде до втори тур в София. Защото столицата е тясно свързана с нагласите на национално ниво. Така, че националните данни на ПП могат да се отразят силно на техния кандидат. Още повече, че той не е силна политическа фигура. Ясно е, че при евентуално бъдещо управление на София, той ще разчита на партията, която го кандидатира. Тоест, г-н Терзиев е тясно свързан с връзките в ПП,  които са от порядъка на близки, роднини,  бизнес партньори и т.н.

При г-н Хекимян е обратното. Той трябва тепърва да изпълва електорално избирателите на ГЕРБ. Тъй като виждаме от цитираното по-горе изследване, че подкрепата за листата е по-висока от тази за кандидата за кмет. Ще  видим ще съумее ли Хекимян да отвори ветрилото, но и да не загуби твърди избиратели.

При кандидата на левите партии Ваня Григорова също има възможност да се прелее енергия върху твърдите избиратели.

Кандидатът на  "Възраждане" Деян Николов тепърва ще трябва да покаже дали ще надскочи партийната подкрепа. А Вили Лилков от коалиция "Синя София" има доказани качества. Но там трудно може да се развие периферия от допълнителни избиратели.

- Каква е прогнозата Ви за балотажи в по-големите градове на страната?

- Балотажи ще има може би в София, в Пловдив, в Сливен, в Благоевград. 

За съжаление, много грешки бяха направени от политиците напоследък. С един от студентите ми събираме материали за скандално глупавите случки по време на кампании и мисля, че вече е крайно време да ги издадем.

- Намирате ли за нормален фактът, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остро критикува ПП - ДБ, а в същото време депутатите му твърдят, че ще подкрепят правителството при вот на недоверие, какъвто се подготвя от "Възраждане"?

- Това е абсолютно нормално поведение. Като лидер на партията си г-н Борисов дава възможност на привържениците и симпатизантите й, да не се струпва върху тях омразата от случващото се на национално ниво. Нали знаете, когато се изсипва порой, трябва да има и заслон?!

Борисов търпи всичко, защото след местните избори трябва да се случат някои неща в държавата. Повече от сигурна съм, че правителството няма да падне тук и сега от искане на вотове на недоверие.

Защото за първи път от три години насам ще се гласува нормален бюджет на държавата. На местния вот хората ще покажат дали ПП ще продължават да диктуват условията или ще трябва да се съобразяват с условията на онези партии, които имат подкрепата на избирателите.

- Смятате  ли,  че след местния вот ще има частичен ремонт на кабинета и ако това е така, в кои сектори има необходимост от промяна?

- Ще трябва да си отидат някои министри. Едва ли ще се тръгне към смяна на министър-председателя. Така или иначе, моментът наближава.

Слаб министър е енергийният, например. Той трябваше през последните месеци да изнесе битката за това, което ще се случва в енергетиката. Честно казано, трудно ми е да си спомня името на този министър.

Земеделският министър също успя да покаже, че не знае точно какво прави в сектора. Има атаки и към здравния министър.

Времето е динамично, проблемите постоянно се задълбочават и не е възможно повече да имаме министри, които нищо не правят. Хората вече нямат търпимост.

- Моля Ви за коментар относно следните промотирани промени в Конституцията:  шефовете на спецслужбите да не се назначават от президента на републиката и възможността служебните правителства да отпаднат.

- Лично моята младост и зрялост минаха в разправии къде да са службите. В нито едно предложение досега не съм видяла как те да заработят по-добре. Периодично обаче ни се обяснява как те не работят поради това, че някой иска да ги прехвърли някъде. Единственият резултат е, че не ни приемат в Шенген, защото нямаме работещи служби. Те не са създадени, за да придават власт някому, а за да служат на държавата. Разбира се, не трябва да има политизация на тези служби.

По отношение на втората част от въпроса считам, че с последните служебни правителства от една страна на държавния  глава му се наложи да управлява за по-дълъг период от време. Но от друга страна започна да се прехвърля изпълнителна власт върху институция, която по Конституция няма общо с изпълнителната власт.

Ще бъде добре, ако промените в Конституцията не създадат нов дисбаланс между властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай