Сряда,

Стефан Янев: Води се икономическа война, чака ни тежка зима

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
3539
Стефан Янев: Води се икономическа война, чака ни тежка зима
A
A
A

Войната в Украйна се води с бойни средства от двете страни в нея – агресорът и нападнатата държава. Газопроводи и друга инфраструктура обаче остават незасегнати и по тях текат суровини. На практика се води икономическа война, в която ние сме губещи. Това заяви в интервю за НоваНюз бившият служебен премиер, а сега кандидат за депутат от партия „Български възход“ Стефан Янев.

Според него ни чака тежка зима, в която хората няма да смогнат да посрещнат свои основни нужди. Причината за всички беди Стефан Янев вижда в липсата на лидерство – в България и в Европейския съюз. Затова и всичко в Съюза е заложено на карта във възможно най-тежкия период, когато върви военният конфликт в Украйна.

„Европейският съюз върви по пътя на Съветския съюз“, каза Янев, цитирайки неназован чуждестранен политик. За да се измъкнем от тежкото положение трябва да намерим лидерство, да намерим солидарност, смята бившият служебен премиер. Иначе отиваме към мрачен сценарий, подчерта той.

Янев е категоричен, че решението на газовата и всички други кризи, които в момента тормозят обществото, е наше съвместно европейско действие, нещо, което трябва да направим заедно. В противен случай ще бъдем изложени на още кризи, с които едва ли ще можем да се справим.

Попитан дали на България й трябва нов договор с „Газпром“ или решение на газовата криза в рамките на солидарни европейски действия, Стефан Янев отговори, че посланията му към хората са най-вече, че ни трябва лидерство, както в страната, така и в общ европейски план.

Според бившия премиер европейските чиновници са тези, които носят най-голяма вина, защото са направили достатъчно грешни решения, а в същото време не носят отговорност за това. Брюкселските чиновници са безотчетни и техните действия са грешни, заяви Янев.

Той смята, че отговорно би било и за известно време да спре да тече разговорът за т.нар. „зелена сделка“. Спорът по темата трябва да се отложи за неопределени времена, а усилията да се съсредоточат върху разрешаването на сегашните кризи.

Трябва ни солидарност в този Европейски съюз. Ако една брънка на веригата е слаба, цялата верига е слаба. Нека да видим европейските ценности реализирани на практика, призова Стефан Янев.

Той коментира и строгите мерки, които европейски държави ще прилагат за пестене на газ и електричество, като ги определи като „палиативни“. И отново се върна на въпроса с отговорността. Янев попита кой е взимал решенията и защо е точно такава енергийната инфраструктура в Европа. Припомни, че още през 2016 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп е предупредил Европа: „Тази тръба не ви трябва.“ Европейските чиновници не слушаха обаче, възмути се Стефан Янев.

Партията му „Български възход“ е направила коалиция с три формации – Партия на зелените, Земеделския народен съюз и Партия „Свобода“, припомни Янев и добави, че после към тях са се присъединили, като съмишленици Съюзът на свободните демократи на Стефан Софиянски и АБВ, от които са получили официална подкрепа.

Ценностите около които се съюзяват с други формации са тези на консерватизма, обяви Стефан Янев. Наблягат на националната държава и нейното развитие. Консерватизмът ще доминира, защото е контрапункт на либерализма. Либерализмът се изхаби и вече не отговаря на исканията на хората, посочи бившият служебен премиер.

Той очерта три конкретни насоки, които Български възход ще следва.

Първата е демографската криза. Всичко свързано с нея - икономика, образование, грижата българите в чужбина да бъдат подходящо поканени да се върнат в родината си и приветстването на чужди граждани с българско самосъзнание – са мерки в правилната посока, подчерта Янев. За последните той и партията му искат да получат по-лесен достъп до пазара на труда в България. Ще се увеличат и помощите за деца, обеща кандидатът за депутат.

Другата насока на дейността на „Български възход“ е справянето с бедите на българската и европейската бюрокрации. В момента вместо да служат на гражданите бюрокрациите заживяват собствен живот. Затова и партията ще се бори да се прилага принципът на меритокрацията, т.е. чиновниците ще функционират на базата на своите заслуги и при мандатност. Партийни назначения няма да се толерират, а вече назначените - да излязат на пазара на труда и да си намерят друго поприще, категоричен бе Стефан Янев.

За бившия служебен премиер третата най-важна насока е моралът. Думата морал за него не е клише. В политическия живот имаме нужда от повече морал, а също и в обществения, каза Янев. Затова и той предлага да се създаде т.нар. морален борд или етичен съвет. Такава една неформална институция ще се занимава с контрола на депутатите, включително от неговата партия. Ние ще го създадем този борд, а другите, ако го припознаят, нека също да го ползват.

И накрая бившият премиер коментира предложението за референдум за президентска или полупрезидентска република. Според него промяната на политическата система е въпрос, който не стои на дневен ред. Не е моментът за конституционен дебат, когато България и икономиката й са в криза, а хората мислят за оцеляване, каза Янев.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com