Стефан Янев поиска правителство след вота, каза как може да стане

Форсмажор значи, че трябва да се вземат извънредни мерки

Стефан Янев поиска правителство след вота, каза как може да стане | StandartNews.com

Трябва да имаме правителство, независимо експертно или програмно. Трябва да се направи усилие, без значение дали се делим на управляващи и опозиция. Работещо правителство с работещ парламент ще изведат България от кризата. С всички формации бихме влезли в разговор, но коалицията се базира на принципи и приоритети. Това коментира в интервю за НоваНюз Стефан Янев, лидер на партия "Български възход".

По думите му "Български възход" не чертае червени линии, защото парламентът е мястото, където партиите взаимодействат, а не се занимават с идеологическите си различия. "Хората имат желание за комуникация с нас, искат да имат представители във властта. Отчитам кампанията ни като успешна, но като цяло ми се струва, че е вяла. Ние търсим и предлагаме решения. Ще проведем конструктивни разговори с всички партии с цел реализация на националните интереси", заяви той.

Според него има приоритети, които могат да съставят краткосрочен кабинет. "Нашите приоритети са в икономическия и социалния сектор - подпомагане и компенсация на бизнеса. В момента е належащо да се реши въпросът с цената на газа. Компенсации на потребителите с оглед на високата цена трябва да се отпуснат. Кабинетът "Петков" трябваше да вземат "Лукойл" под държавен контрол", отбеляза лидерът на "Български възход".

Янев смята, че тръбният капацитет на "Газпром" у нас е най-голям. "Форсмажор значи, че трябва да се вземат извънредни мерки. Нямам информация дали е саботаж или някой е взел извънредни мерки. В момента е удобно за всичко да се обвинява Русия, но е възможно да е всеки друг", смята Янев по темата с течовете по "Северен поток''. И допълва, че е разумно референдумите в Украйна да не бъдат признати.

"Безпредметно и непродуктивно е да се говори за излизане от ЕС и НАТО, трябва да уплътним членствата си и да станат по-ползотворни за българските граждани", категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай