Неделя,

Социолог с оптимистичен сценарий след вота

От: Агенция Стандарт -
3086
Социолог с оптимистичен сценарий след вота
A
A
A

Вотът от чужбина продължава да е гневен и протестен, а посланието му все така остава "Променяйте България" – отбеляза в своя коментар за изборите зад граница социологът от агенция Галъп Интернешънъл Първан Симеонов. За разлика от преди обаче, сега на политическата сцена липсва нов голям проект, който да увлече избирателите, както това се случи с партията на Слави Трифонов, но надеждата за нещо ново и различно, не е изтляла напълно в душите на избирателите зад граница и това не е изненадващо:

"За да са избрали живота в чужбина, хората са видели там повече възможности за себе си и семействата си, отколкото в собствената си страна. Това, че резултатите на "Продължаваме промяната", които все още остават нови в очите на немалко от избирателите навън и в страната не са лоши, е още едно доказателство в тази посока."

Доза оптимизъм Симеонов усеща и във възможността за постепенното завръщане на двуполюсния модел в родната политика, дължаща се на смяната на поколенията.

"Имаме шанса да постигнем една сравнително прегледна политическа карта на страната, в която от едната страна стои ГЕРБ като партия в център- дясното, а от другата – "Продължаваме промяната" като център-лява партия. По крилата може да останат "Демократична България" и БСП. Това може би е един оптимистичен сценарий за страната, но отвъд него не виждам други тук и сега конкретно" – прогнозира Първан Симеонов и допълни:

За разлика от сега, когато е в задънена улица, в предните случаи в България имаше ясна обществена поръчка за промяна на модела. Този път обаче дневният ред не е "промяна срещу статукво", а е свързан с война, високи цени и т. н, така че отсъства яснотата какъв тип управление е поръчал избирателят. От друга страна виждаме, че и политиците сякаш не изгарят от желание да управляват, което поражда едно двойно оттегляне – на народа не му се гласува, а на политиците не им се управлява."

Националното преброяване на населението изисква прекрояване на политическата карта на България

Пред Радио България Първан Симеонов коментира промените, които следват от оповестените данни за преброяването на населението, проведено от Националния статистически институт през 2021г. Според тях у нас живеят малко над 6,5 млн. души и се наблюдава сериозно обезлюдяване на някои райони на България.

Най-големият проблем е свързан не толкова с избирателните списъци, където фигурират и немалко българи, които живеят в чужбина, а с дисбалансите в тежестта на гласовете за народните представители в отделните избирателни райони в страната – посочи социологът:

"Оказа се, че според новото преброяване София тежи много повече, което означава, че към досегашните мандати трябва да бъдат добавени още. Подобно нещо обаче създава проблем, който се състои в това, че в столицата се гласува доста по-различно, отколкото в страната.

Тук се развива един собствен дневен ред от едно прозападно и по-младо и либерално поколение, което гласува по друг начин. И ако София получи още тежест, това ще доведе до по-голяма тежест на гласовете им върху електоралната карта на България. Тази карта обаче, трябва да отрази реалностите, така щото един глас да има еднаква тежест навсякъде."

Едва ли е реалистично обаче да очакваме, че новото Народно събрание ще съумее да се заеме с прекрояването на изборната карта в страната.

"Големите разломи, които се получиха между партиите, им пречат да постигат каквито и да било консенсуси. Как да прекроят изборната карта, като всеки ще започне да търси своя интерес? – пита риторично Първан Симеонов. – Имам чувството, че с намаляването на изборната активност и "спихването" на политическото в България, шансовете, за подобно нещо, все повече намаляват" – заяви в заключение социологът.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com