Социолог посочи кой ще определи победителя на изборите

Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение

Социолог посочи кой ще определи победителя на изборите | StandartNews.com

„Да се определи окончателно победител на изборите няма как. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10-15%“, обяви пред бТВ социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Вчера агенцията разпространи резултатите от ново проучване на нагласите за гласуване.

„Разликата е в мобилизацията. При „Продължаваме промяната-Демократична България“ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуват“, уточни той.

„Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват“, каза още Добромир Живков.

„Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и нарастване на разликата“, подчерта социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай