Вторник,

Шофьорите, возещи машините за вота, на тест за алкохол

От: Стандарт -
927
Шофьорите, возещи машините за вота, на тест за алкохол
A
A
A

240 депутати ще избере България в неделя

5328 кандидати участват в надпреварата, посочва NOVA.

Малко над 6,6 млн. българи имат право на глас, според избирателните списъци.

Гласуването ще е основно с машина. Все пак остава вотът и на хартиена бюлетина. С нея ще гласуват в секциите с по-малко от 300 избиратели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини. 

Първите камиони с машини тръгнаха към Районните избирателни комисии с полицейски ескорт още по обяд. Днес се извозват електронните устройства към 6 области в страната. Първи отпътуваха машините за най-отдалечените градове. Утре устройствата трябва да бъдат инсталирани и в секциите. Преди да поемат курс, шофьорите бяха тествани за алкохол, а при съмнение се прави тест и за упойващи вещества.

В 26 области машините за гласуване ще бъдат транспортирани в рамките на деня, а рано сутринта в събота устройствата тръгват за  София град и София област. Заради чувствителния товар всеки камион е съпровождан и от полицейски патрул.

“Преди тръгване всеки водач бива тестван за употребата на алкохол, следи се и за признаци за упойващи вещества. Предни пъти сме имали шофьори, употребили алкохол, към момента няма такива”, обясни Радослав Стойнев, зам.-директор на Дирекция "Жандармерия".

Ако възникне технически проблем с машините в изборния ден, над 2000 специалисти ще отговарят за поправката им.“Всичко възможно, за да има сигурност, е направено, за да се намали рискът от манипулиране с машинния вот, този риск по начало е много по-нисък, отколкото при гласуването с хартия. Засега изборните измамници в България не са напипали достатъчно ефективни схеми при гласуване с машини”, каза говорителят на ЦИК - Цветозар Томов.

За да няма съмнения в изборните резултати и този път 100% от контролните разписки при гласуването ще бъдат броени. 


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com