Сензация от Стефан Янев. Нагази Путин

Български възход влиза в парламента

Сензация от Стефан Янев. Нагази Путин | StandartNews.com

Резултатите на партия „Български възход” са добри. Това коментира председателят на партията Стефан Янев. Той благодари на всички представители на коалицията и на всички симпатизанти.

С края на изборния ден "Български възход" остана на косъм от 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Но в 21 часа стана ясно, че измества партията на Слави Трифонов и влиза в 48-ото НС.

ВИЖ ОЩЕ: Голям обрат на вота. ДПС катери, драма с БСП и Слави

„Още в началото казахме, че влизаме в тази кампания от движение - с възможности да направим най-доброто, така че нашите членове и симпатизанти да бъдат удовлетворени, че сме в изборите. Друг е въпросът, че нямахме достатъчно време. И разбира се, един друг елемент - ние направихме най-евтината кампания”, добави той.

„На базата на организацията, която се прави от движение, на база това, че нямаме достатъчно възможности да използваме пълния капацитет, резултатите са добри”, е мнението на Янев.

ВИЖ ОЩЕ: Какво каза Янев за първите резултати от вота

Той подчерта, че основното задължение на всички партии в парламента е да взаимодействат. „Ние сме там, за да можем да работим”, каза още Янев.

В интервю за бТВ бившият служебен премиер в две правителства на Румен Радев и военен министър за кратко в кабинета "Петков" промени позицията си за Русия. Той определи Владимир Путин като агресор.

Янев заяви, че трябва да се държим отговорно като страна, която има достойнство.

„Това означава да бъдем солидарни с ЕС, но да изискаме от ЕС да има лидерство, да има начин на поставяне на въпросите едновременно солидарно и твърдо. Ясно е кой е агресорът – Путин, но агресорът не е руският народ, руската култура. По отношение на агресора санкции – да, но по отношение на руския народ санкции – не“, заяви Стефан Янев.

По думите му преговорите с агресора трябва да се водят на ниво ЕС с единна позиция за възможно спиране на ескалацията на войната.

"Многократно предупредих, че войната предстои, основният признак за започване на войната е обявената мобилизация. Тази война може да ескалира във всяка една посока и тук отговорното политическо действие е да предотвратим сериозна катастрофа и ескалиране на войната. Ние можем да го направим със силно лидерство в България, което да се имплементира в силното лидерство на ЕС, защото моята теза и европейските лидери я повтарят, че липсва силно лидерство в ЕС. ЕС се държи като второстепенен играч – няма обща визия, няма общи изисквания, не е равнопоставен на масата на разговорите. Не може като страна-член да позволим този съюз да се провали“, отбеляза Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай