Революция на изборите. Лавина от видеозаписи

Специални указания за ъгъла на камерите

Революция на изборите. Лавина от видеозаписи | StandartNews.com

Революция от ЦИК на изборите. Централната комисия ще публикува видеозаписите от броенето на бюлетини във всяка СИК, така че да са достъпни за всички. Това заяви в студиото на БНТ председателят на комисията Камелия Нейкова.

Централната избирателна комисия ще зададе и специални указания към секционните избирателни комисии, така че да се осигури видимост за камерите по времето на броенето на бюлетините.

"Ще се прави видеозапис, който трябва да се предаде в РИК. Оттам той ще бъде предаван в ЦИК и ние ще го публикуваме на мястото, където се осъществява видеонаблюдението, така че, ако някой не е успял в реално време да провери процеса на преброяване, да може да го направи във всеки един момент. Ще зададем специални указания как да се работи във времето на преброяване, така че да има видимост, за може да се разчита номера на партията, да не е формално видеонаблюдението", увери Нейкова.

Все още, обаче, не е ясно по какъв технически начин ще бъде организирано видеонаблюдението. За техническото обезпечаване се очаква решение на Министерски съвет.

Работата по организацията на вота на 2 април върви в срок, увери Нейкова.

Тя отново подчерта, че няма проблем с хартията за машинно гласуване - направен е експеримент, машините работят с новия вид хартия със специална защита, има и уверение от печатницата на БНБ, че ролките ще бъдат доставени навреме.

Машинната бюлетина няма да включва съдържанието на хартиената, защото, предвид размера ѝ, това би било нечетимо. На машинната бюлетина ще бъде изписана единствено партията, за която е подаден гласът и номерът на преференцията, ако има такава.

"Машинната бюлетина ще изглежда със същите реквизити като сегашната разписка. Вероятно ще е малко по-дълга, защото трябва са се сгъне и да ѝ се сложи печат. Шрифтът на посочените партия и преференция ще е по-голям, за да няма проблем с броенето", посочи Нейкова.

Тя не очаква проблеми при работата на СИК и призова да се подходи отговорно:

"Ако се присъства на всички обучения, грешките ще се сведат до минимум. Още повече, и с увеличеното възнаграждение, се надявам да подходят отговорно", каза Нейкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай