Вторник,

Промяната диша праха на ГЕРБ, 5% преднина за партията на Борисов

От: Иван Ангелов -
3187
Промяната диша праха на ГЕРБ, 5% преднина за партията на Борисов
A
A
A

Спад в подкрепата за “Продължаваме промяната” (19,6% сред гласуващите) се наблюдава през август, поради което и преднината на ГЕРБ (24,4% от гласуващите) вече е близо 5%, показва ново представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10,6%) и “Възраждане” (10,3%). Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори.

На пета позиция се нарежда БСП с 8,6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли.

“Демократична България” събира подкрепа на 7,3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4,5% сред гласуващите.

“Има такъв народ” запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3,9%. Под 4% остават формацията около Мая Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%).

Графика: 24 часа

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, които смятат, че ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, е по-добре отново да има избори.

Най-големият проблем за българите са високите цени. Лек спад в подкрепата за “Продължаваме промяната”. Преднината на ГЕРБ се увеличава до 5% сред гласуващите.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Данните са от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора.

Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).

Графика: 24 часа

На три приблизително равни дяла е разпределено отношението към новия служебен кабинет.

32% от всички анкетирани одобряват правителството на Гълъб Донев. Най-позитивно към кабинета се отнасят симпатизантите на БСП, “Български възход” и “Има такъв народ”.

34% от всички интервюирани изразяват отрицателно отношение към правителството, като привържениците на ГЕРБ в най-голяма степен декларират негативното си отношение.

Високият процент, посочващи опцията “не знам / не мога да преценя”, до голяма степен се дължи на краткото време, в което служебният кабинет функционира.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com