Понеделник,

Политолог посочи единствената възможна формула за кабинет

От: Агенция Стандарт -
2408
Политолог посочи единствената възможна формула за кабинет
A
A
A

Димитър Ганев посочи единствената възможна формула за съставяне на кабинет - разбирателство между първите две формации.

"Алтернативата на това са нови избори. Изключвам възможност за хартиена коалиция, защото БСП изостри позициите си за членството ни в еврозоната, помощта за Украйна, това ги прави неприемливи партньори за първите две формации. Кабинет без ярки партийни лица, подкрепен от ГЕРБ и ПП е единственият вариант", каза политологът от "Тренд" в "Денят на живо".

ВИЖ ОЩЕ: Радев каза кога ще свика новото Народно събрание

По думите му коалиция между ГЕРБ и ДПС няма как да има - не им стигат мандатите, дори да се прибави ИТН.

"Вероятно до няколко седмици ще има редовен кабинет - като чуем основните позиции след преговорите между първите две формации. Борисов е дал формулата за управление на страната още преди изборите - ключът се крие в ПП-ДБ, дали ще приемат офертата на ГЕРБ за съвместен кабинет. От тези избори спечели най-много "Възраждане" - ръстът на тяхната подкрепа е най-висок и има ресурс да расте още. Вотът им е многопластов, не е само проруски, а по-скоро антисистемен. Костадинов успява да мобилизира националистическото поле", коментира той.

ВИЖ ОЩЕ: Новина от ГЕРБ! Ключов ход на Борисов

И уточни, че 50% от гласувалите за ИТН са на възраст между 18 и 40 г.

Според него пакт за сътрудничество между първите две партии може да съдържа ограничен срок на действие и конкретена програма.

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ с първи думи след вота, какво обяви

"Не виждам какво ново ще е произлязло в политическото пространство на едни евентуални избори след шест месеца например. Ако отидем на избори за 50-то НС, не виждам основания да смятаме, че ще има голяма промяна. В София шансовете на ГЕРБ при условие, че се запази коалицията ПП-ДБ и те се обединят със "Спаси София", са много малки.  Трябва им популярна фигура, за да ги извади от ситуацията. Има консервативно-либерално делене, столиците се държат от либералите", смята Ганев.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com