Политолог каза ще има ли правителство след 2 октомври

Тема №1 в рамките на тази кампания ще бъде темата за газа и за "Газпром", каза Димитър Ганев

Политолог каза ще има ли правителство след 2 октомври | StandartNews.com

"Тема №1 в рамките на тази кампания ще бъде темата за газа и за "Газпром". Другите теми ще бъдат периферни, и не от гледна точка само на енергийната криза, в която се намираме, и не само от гледна точка на това дали ще подновяваме отношения с "Газпром". Защото тази тема е форма на политическо позициониране, на едно разделение, което наблюдавахме в основните политически субекти в последните няколко месеца – по оста на евроатлантизма."

Този коментар направи в предаването "Преди всички" на БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

През април едно ново разделение замени старото. Старото беше "за" и "против" статуквото, новото разделение в тази кампания се препотвърждава, посочи Ганев.

"Това на пръв поглед означава, че има нови контури, по които може да се създаде ново мнозинство след изборите. Но за сметка на това самите партии в този евроатлантически сектор, започнаха лидерите им да се съдят един друг. Партиите от промяната, които символизираха промяната през 2021 г., вече не са в един лагер в това ново разделение. Това не означава, че непременно на тази база ще се формира правителство."

Ако има въобще правителство след 2 октомври, то няма да бъде оспорващо нашата геополитическа ориентация, смята политологът. Той обаче определи формирането му като "изключително трудно", заради влошените отношения между отделните субекти.

"Да кажем, лидерите ще направят някакъв компромис с егото си и ще преглътнат отсрещния. Само че аз се съмнявам, при тази формула на противопоставяне, която тече, дали електоратите на отделните партии ще могат да преглътнат каквато и да е форма на колаборация на база евроатлантически ценности. Това може да се окаже самоубийствено за някои от партиите."

Ганев не вижда бърз изход от политическата криза, в която сме от април миналата година. Ако се стигне до нови избори през януари, общественият натиск върху партиите ще бъде "убийствено силен" – да се направи правителство, смята той.

"По това противопоставяне на твърдия евроатлантизъм и нюансираната позиция – говорим за "Възраждане", за Стефан Янев, президентът в последните няколко месеца стана част от този лагер, не на твърдия евроатлантизъм. И по парадоксален начин Радев може да направи ПП и ГЕРБ по-близки."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай