Пълна лудница! Десетки хиляди се юрнаха в местните избори

Над 30 хиляди са само кандидатите за общински съветници

Пълна лудница! Десетки хиляди се юрнаха в местните избори | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава проверките на кандидатите за общински съветници, кметове на общини, на кметства и на райони. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БГНЕС.

Над 30 хил. са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район, които ще участват в предстоящите местни избори. 6600 са кандидатите за кметове на кметства.

Относно подбора и обучението на хората, които ще организират изборния процес, Матева каза: „Има доста кандидати, които, за съжаление, са назначени за членове на СИК, имаше и такива, които бяха членове на ОИК, но ги освободихме като членове на ОИК”.

Начинът на изписване на регистрираните партии, коалиции и местни коалиции ще бъде еднакъв за цялата страна. „Има на места местни коалиции, които са с много дълги имена и дори част от тях не могат да се съберат в бюлетината, така че ЦИК ще вземе решение и ще реши въпроса по най-добрия възможен начин за партиите и коалициите. За съжаление, изписването на цялото име на местната коалиция, което съдържа в себе си имената на всички съставни партии и коалиции, за да е изписано цялото върху бюлетината, в повечето случаите ще се наложи да бъде с много, много дребен шрифт“, каза тя. По думите й в Комисията търсят решение на въпроса.

Все още не е ясно колко машини ще се използват на тези местни избори, тъй като все още не е приключила работата по двете обществени поръчки и няма сключен договор.

ЦИК одобри изборните книжа, които представляват протоколите на СИК и на ОИК. Постарахме се протоколът да бъде опростен и улеснен за попълване от СИК, като в секциите, в които ще има гласуване и с хартиени, и с машинни бюлетини СИК няма да сумират резултата от двата вида гласуване, допълни Росица Матева.

„Ще установят резултата най-напред от гласуването с хартиени бюлетини, ще го запишат „общ брой намерени в кутията намерени бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот „не подкрепям никого“, след това разпределението по партии и коалиции, и общият брой действителни гласове по партии и коалиции. Едва след това ще установят резултата от гласуването с машинни бюлетини и по същия начин ще го запишат в протокола. Общият резултат ще бъде сумиран в изчислителния пункт на ОИК“, уточни Матева, като подчерта, че се надяват този път по този начин СИК да не допускат толкова грешки, колкото бяха допуснати на парламентарните избори на 2 април т.г., когато също имаше смесено гласуване.

Предизборната кампания протича спокойно. Получени са само два сигнала за предизборни нарушения, които не са особено тежки, препратени са към съответните ОИК, добави тя.

Припомняме, днес изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от общинските администрации, които включват избиратели, граждани на други държави на ЕС, които имат право да гласуват, така че те могат да се проверят и ако не са включени в тези списъци, да предприемат необходимите мерки. Също днес изтича и срокът, в който регистрираните за участие в тези избори партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети следва да изпратят необходимата информация на Сметната палата, за да бъдат включени в регистъра, който поддържа Сметната палата.

„До 14 октомври избиратели, които имат различен регистриран настоящ адрес от постоянни си такъв и желаят да гласуват по този настоящ адрес, следва да подадат заявление до общинската администрация по настоящия адрес, за да бъдат включени в избирателните списъци и да гласуват по този настоящ адрес“, подчерта Матева.

Тя обърна внимание, че избиратели с регистриран настоящ адрес, ако не са подали заявление до 14 октомври да бъдат включени в списъка за гласуване по този настоящ адрес, няма да могат да гласуват там и няма да могат да бъдат дописвани в изборния ден, за да гласуват по настоящия адрес, те ще фигурират в избирателните списъци по постоянния си адрес.

До 14 октомври се подават заявления за гласуване с подвижна урна. Предвижда се възможност пред изборните помещения на СИК да има брайлови шаблони, за да и хората с увредено зрение да се запознаят с кандидатските листи без да е необходима чужда помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай