Обрат в кампанията.Червените линии избледняха

ГЕРБ и БСП заговориха с езика на ДПС, ДБ готови на разговори с всички

Обрат в кампанията.Червените линии избледняха | StandartNews.com
  • ГЕРБ и БСП заговориха с езика на ДПС, ДБ готови на разговори с всички
  • Вотът на 2 октомври ще е изпитание не са партийната мощ, а за политическия разум

 

Едно изказване на Христо Иванов беляза обрата на приключилата кампания за парламентарните избори в неделя, 2 октомври.Демократична България ще разговаря за съставяне на правителство с всички политически сили в следващия парламент с изключение на “Възраждане”, каза Христо Иванов. Само преди месец обединението му чертаеше най-дълбоките разделителни линии спрямо ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", "Български възход" и дори ИТН. С ескалацията на войната в Украйна, разгарянето на енергийната криза и очертаващата се тъмна, гладна и студена зима обаче част от линиите на противопоставяне избледняха. А

залозите за кабинет се вдигнаха 

Три равнопоставени условия, за да подкрепи кабинет посочи ДБ. Първото е ясна позиция по войната в Украйна, която е и агресия към Източна Европа, и енергийна война. Второто е върховенство на закона и реформа на прокуратурата. Третото - икономическа, фискална и финансова политика, която се базира на разбирането, че трайното покачване на доходите става с инвестиции и с добри работни места, а не с популистки мерки. Криза се решава с инвестиции, повтаря цял месец ДПС при обиколките си в страната. Сходни позиции застъпват и останалите партии без ПП и "Възраждане". Първите продължават да искат всичко за себе си и най-вече да командват парада, вторите имат свои, диаметрално противоположни позиции: подкрепа за Русия, отказ от еврото и излизане от НАТО.

Предизборната кампания започна и завърши с червени линии, но главно за ГЕРБ и ПП. Двете партии

използваха еднакви опорки

"Промяната" атакуваше Бойко Борисов и Борислава Йовчева. ГЕРБ - Кирил Петков и Лена Бориславова.

Делян Добрев и имотни афери с роднини се конкурираха с плеяда братовчеди, кумове и приятелски кръгове в ПП. Петков громеше ГЕРБ като символ на корупция, Борисов атакуваше ПП с тайния доклад на ДАНС и злоупотребили със 100 милиона. Чекмеджета срещу комисионни от газови посредници. Борисов трябва да се пенсионира, тръбеше ПП. "Промяната" се пенсионира с управлението си, отговаряше ГЕРБ.

ГЕРБ успяха да изплуват в кампанията

показвайки доминиращия си опит над харвардската група. Но загубиха традиционен електорат с неубедителното представяне на евроатлантически ценности в опит да сглобят приемливо лице за бъдещо управление. Аз съм добър човек, по-добре с мен, знаете ли как ви се точат Томислав, Делян и Андерей, подаде ръка Борисов на ПП. Но получи само отказ и настървение.

ПП губеха почва под краката си

и започнаха в кампанията процес на канибализация в доскорошната коалицията като се опитаха да откъснат гласове и от ДБ, и БСП. Без подкрепата на Радев, те бяха поставени в ситуация да подменят голяма част от хората и изяждането на гласове от коалиционните им партньори бе естествен самозащитен процес, въпреки че сочат ГЕРБ като свой основен опонент. За ПП кампанията завърши като управлението им - с фалш и лъжа. Белег на цялата надпревара остана опитът на Кирил Петков да инсценира лидерски дебат в бТВ, промъквайки се тихомълком в студиото на мястото на Сабрутев. Напускането на Деница Сачева и Томислав Дончев показа, че трудно двете партии ще намерят общ език.

За ДБ и БСП кампанията бе за оцеляване

и това си пролича от фокусираните към твърдия им електорат послания – съдебна реформа за първите и социална политика - за вторите. Страхът, сковал и двете партии е видим от отсъствието на кампании, които биха могли да разширят периферията. Шоуто, като емблема на надпреварата, липсваше. Войната в Украйна прегрупира посланията им в двата полюса - на русофобите и русофилите.

ИТН смениха основния си опонент

ГЕРБ с ПП. Кампанията им започна и завърши със залп по Кирил Петков и Асен Василев. "Има три вида лъжи. Едната е заради изгода, другата е от страх, третата е патологична. Има и четвърти – хора, които си вярват като лъжат", каза Трифонов по адрес на Петков.

С предложението си за президентска република ИТН заложи на електората, подкрепящ Румен Радев. А с посланието си: "Сами срещу всички, заедно с вас" - на тясната си връзка с хората, които винаги са били срещу системата у нас.

"Възраждане" свали атаката срещу ЕС

която бе заменена с по-националистически послания. Отношението към Русия също остана на заден план. За сметка на отворената нова битка - срещу еврото. В нея влезе дори проф. Стив Ханке, който обеща анализ за ползите и рисковете от европейската валута.

Националистическата пропаганда изглеждаше като цел за атаката срещу турските секции и сезирането на ДАНС и прокуратурата. И директно послание към електората на старите патриотични формации ВМРО, НФСБ и "Атака".

"Български възход" закъсняха да се заявят

като носители на новото. Експертният им потенциал остана невидим за широката публика. Софиянски и Румен Петков сложиха негативен отпечатък. Едва последните 10 дни Стефан Янев направи телевизионен маратон и влезе в много добра кондиция, стъпвайки на силните си черти - умение да носи отговорност, да формира екип, за взема смели и непопулярни решения, да не се плаши, когато отстоява националния интерес.

На този фон кампанията на ДПС

изглеждаше единствената традиционна, предвидима, подредена и позитивна. Основният призив - за решаване на политическата криза и премахването на омразата и червените линии, не попречи на Движението да припознае като политически опонент ГЕРБ и ПП.

Движението извади на преден план експертния си потенциал, даде заявка за разширяване на географията си с обещанието за подкрепа за малките общини, с разясненията за игрите с пенсии и европрограми.

Основният слоган "Стабилност и сигурност" и принуди политическите опоненти на ДПС да започнат за копират Движението, включвайки двете ключови думи в речника си. А скритият слоган "В централната власт без ДПС не може" стана най-разпознаваемото послание в кампанията. В края на кампанията и ГЕРБ, и БСП заговориха с езика на ДПС. "Има поредица от кризи, но първо трябва да овладеем политическата, да върнем в политиката диалога и отговорността – със стабилно правителство. Ние ще носим основната отговорност, защото притежаваме по-рядка експертиза", каза Томислав Дончев на ГЕРБерското събрание с Манфред Вебер. БСП създава стабилност и сигурност, буквално открадна лозунга на ДПС Кристиян Вигенин.

Ясно е, че в каскадата от кризи, най-страшно и най-безотговорно е България да остане без правителство. Затова

Денят Х не е 2 октомври

Тогава избирателят ще подреди партиите, като отсега е 100% сигурно, че на никого няма да даде властта да управлява сам. Денят Х е следващият, когато ще стане ясно кои от политическите сили могат да надмогнат егото си. И да изтрият разделителните линии, за да преведат държавата през адската зима, която вече чука на вратата. Изборите в неделя са изпитание не за партийната мощ, а за политическия разум.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай