Обрат на вота – два кабинета. Кои партии ще управляват?

Горещи данни от Маркет линкс

Обрат на вота – два кабинета. Кои партии ще управляват? | StandartNews.com

Коренно различна прогноза за изхода от предсрочните парламентарни избори направи управителят на "Маркет Линкс" Добромир Живков, след като преди ден излезе най-новото проучване на социологическата агенция. Според него в НС ще има не 8 партии, както вещаят останалите социолози, а само 6 -  Първи са от ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – „Продължаваме промяната“ (16,9%), е повече от 6 пункта.

Предишни социологически проучвания даваха близо 10-процентна разлика между първия и втория (ГЕРБ и ПП). В проучването на „Маркет линкс” тя е по-малка.

Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. „Възраждане“ е на 5-та позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е „Демократична България“ с резултат 7,8%.

Проучването на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. То е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Червените линии ще избледняват и ще се доближават, прогнозира Живков пред бТВ. И сензационно заяви: „Възможни са два кабинета в рамките на следващото народно събрание. Но категорично след 2 октомври правителство ще има”

Според изследването под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, „Български възход“ на Стефан Янев – с 2,5%, „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2,5%.

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

-------------------

Данните са от национално проучване на "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. Проведено е сред 1024 лица над 18 г. в страната в периода 17–23 септември, по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай