Обрат на изборите. Нова партия на върха

"Галъп" отчете променена тенденция

Обрат на изборите. Нова партия на върха | StandartNews.com

Обрат в партийната подкрепа на старта на предсрочните парламентарни избори. "Галъп" отчете нова тенденция. Бойко Борисов слезе от първото място, отстъпвайки го макар и само с един процентен пункт на новата коалиция "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации, две, които са близо около бариерата, а тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи, обяви "Галъп" в най-новото си проучване.

Ако изборите бяха сега, на върха двете основни коалиции щяха да са с на практика равен резултат и трудно предвидим изход.

Изводите са от независимото ежемесечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“, уточни екипът на социологическата агенция.

Ако изборите бяха в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%. Новата коалиция – макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията „Магнитски“ – показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв.

В същото време, поне засега не се вижда „добавка“ от подкрепа.

По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите – която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии.

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях са вече „Възраждане“ – с 12,3%.

БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са „Български възход“ – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% – и „Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания.

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече.

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп итнернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай