Мустафа Карадайъ: Ще наложим в парламента дневния ред на хората

ДПС ще бъде гласът на хората в 49-ото НС, казва лидерът на Движението

Мустафа Карадайъ: Ще наложим в парламента дневния ред на хората | StandartNews.com
  • Целта ни е да сме част от стабилното парламентарно мнозинство, което ще излъчи следващия редовен кабинет, казва лидерът на ДПС
  • Време е за разум, отговорност и диалог
  • Изпратихме над 100 тира помощи в Турция
  • Времето на анти-ДПС риториката свърши

- Г-н Карадайъ, България влезе в предизборна кампания - петата поред за две години. Какъв знак е това?

- Знак за крайното разделение между политическите сили, което трайно се отразява както на взаимодействието между институциите, така и на отношенията между хората в обществото. Тези парламентарни избори бяха напълно излишни. С тях губим ценно време на България. И това във време, когато на крачка от нас бушува война, е много опасно. Повдига въпроса може ли да се разчита на България. Още повече, че заради предизборното популистко говорене, което започна в пленарната зала на 48-ото НС, показахме колеблива и не особено единна позиция по решеване на важни теми. Подобна колебливост води до недоверие.

- България е в най-тежката политическа криза след 89-а година. Какъв е изходът?

- Разум, отговорност и диалог. Не случайно точно тези три думи са слоганът на ДПС за изборите на 2 април.

- Какво послание отправя с тях ДПС?

- От началото на пандемията България е в спирала от кризи, всяка от които е по-сериозна от другите. Но най-дълбока е политическата. Без изход от нея е невъзможно да се търсят решения срещу инфлацията, която вече изяде доходите на българите и постави семействата в бедстващо положение, срещу енергийната криза, която засега изглежда като че ли е овладяна, но липсват дългосрочни решения, срещу икономическата криза, която спешно трябва да бъде стопирана с политики за растеж.

Изходът е съставяне на стабилно мнозинство в 49-ия парламент, което да излъчи редовно правителство с ясни приоритети в полза на хората и бизнеса, и с ясен хоризонт на действие. За да се случи това, първото нещо, което ни трябва е разум за историческата отговорност, която стои пред нас. Никой от политиците няма право да си играе повече със съдбата на Родината и съгражданите ни.

На второ място, всяка партия трябва да подходи с отговорност за ролята си в 49-ото НС при съставянето на кабинет. Време е за разум. Време е за отговорност в името на решаването на проблемите на хората. Решенията по дългосричните проблеми са отговорност на редовния кабинет.

И не на последно място, за да се случи всичко това ни е нужен диалог. Плахите разговори между партиите, започнали в 48-ото НС, трябва да продължат в предизборната кампания и да прераснат в диалог в следващото Народно събрание.

- Но въпреки това вече се чуха гласове, че тези избори няма да излъчат мнозинство и кабинет, а са трамплин за следващи, които да се състоят преди или заедно с местните. Какъв е Вашият коментар?

- Ето това е партийният егоизъм, който отблъсква избирателите. Не може с отказ от диалог в името на химерно еднопартийно управление да се залага на карта бъдещето на България. Ако след няколко месеца ще организираме отново предсрочни парламентарни избори, защо правим вот сега?! След няколко месеца ще организираме редовни местни избори.

Затова казваме: време е за разум, време е за отговорност, време е за диалог!

- Какво ще направи ДПС?

- ДПС ще бъде гласът на хората в 49-ото НС. Ние ще направим дневния ред на българските граждани дневен ред на политиците.

Разумът, отговорността и диалогът са необходими за функционирането на Народното събрание, но и за утвърждаване на връзката му с реалните проблеми на българските граждани. Необходим е разум, за да поставим целите за растеж във всеки един регион в страната, отговорност за тяхното защитаване в законодателната дейност и диалог, за да бъдат те постигнати. Развитие и просперитет не се постигат със “спуснати” неясни цели и проекти, с популистки лозунги. Просперитет можем да постигнем само в диалог с местните власти, работодателите, малкия и среден бизнес, академичните среди, земеделските производители, браншовите организации, синдикатите и свободните и активни граждани.

- ДПС готово ли е да участва в следващото управление?

- ДПС притежава опита и експертизата да управлява. Доказали сме го в най-трудните за страната моменти - и когато експертите на ДПС във властта стопиха външния дълг на България и написаха оперативните програми, и сега, когато макар и в опозиция, пренаписаха два пъти бюджета на държавата. Целта ни е да сме част от стабилното парламентарно мнозинство, което ще излъчи следващия редовен кабинет.

- Отсега обаче се чуват гласове, че ДПС е нежелан партньор. Как ще им отговорите?

- С това, което изброих. Ние сме го свършили. Ние осигурихме помощи за бизнеса и населението, за земеделските стопани. От години, дойдат ли избори, някои си мислят, че анти-ДПС риториката е най-лесният начин за трупане на гласове. Пред микрофоните всички се разграничат от Движението за права и свободи, но след това търсят нашите експерти, за да се намерят правилните решения.

Времето за анти-ДПС риторика свърши. Времето за очерняне на политическия опонент и за лепене на етикети отмина. Сега е време за смелост и действия. Сега е време за Разум, Отговорност, Диалог. Сега не е време за омраза. Сега е време за заедност.

- Започнахте предизборната си кампания от Видин, Северозападна България. Защо?

- Според нас Северозападният район на България е с голям потенциал и дългогодишните поропуски в неговото развитие се дължат на грешни управленски решения. Ние търсим в диалог решение на проблемите на хората, слушаме внимателно идеите и предложенията на гражданите. Обръщаме специалнно внимание на някои направления и потенциалът на културно-историческото наследсто на региона е едно от тях. Археологическите паметници, историческите аметници и културните традиции на региона могат да се превърнат в ресурс за развитие на туризъм, който да създаде работни места и да реши големия проблем с поминака. Заедно с това обсъждаме и проблемите, свързани с инфраструктура, комуникация, професионално образование и обучение, целенасочена политика за подкрепа на малкия бизнес и местните власти.

Движението за права и свободи има програма за управление, която ние обогатяваме по време на предизборната си кампания. Така работим във всеки регион. Така дневният ред на хората, може да стане дневен ред на политиците.

- ДПС направи мащабна дарителска кампания в подкрепа на турския народ след опустошителните земетресения. Каква помощ оказахте?

- Гордея се, че България бе първата страна в Европа, която декларира и изпрати помощ на Турция. Българските спасителни екипи бяха при комшиите ни още в първите часове след настъпването на тази ужасяваща трагедия. Последвалите много по-леки земетресения и в Румъния, и в Албания, а и едно у нас, показаха колко уязвими сме ние, хората, пред природните стихии. И как трябва да проявяваме милосърдие и състрадание, защото никой не е застрахован. От първия ден сме в тясна координация с посланика на Р Турция у нас, Нейно превъзходителство г-жа Айлин Секизкьок. Поддържаме непрекъсната връзка с изселническите организации.

Досега сме изпратили над 110 тира с помощи, събрани от цялата страна. Изпратени са над 45 000 одеяла и спални чували, 7651 походни легла, 3620 спални чували, 26 осветителни устройства, 92 контейнери, 7 генератора, 322 тона храна, 265 тона облекло, 46 тона хигиенни материали.

ДПС стартира и кампания за набиране на парични средства, която вече е събрала 2,6 млн лева. 1,6 млн лева събрани в първата фаза, бяха преведени на посолството на Р Турция в София за закупуване на палатки и контейнери от България. По този начин до момента от България са закупени над 800 палатки и близо 150 контейнера. 1 млн лева бяха преведени директно към Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) и 100 хил лева към посолството на Р Турция в България за контейнери.

Изпратихме и един ТИР помощи за Сирия.

- Какви хора даряват?

- Структурите на ДПС по собствена инициатива организираха дарителската кампания, но дарители са всички български граждани. Без оглед на партийна, религиозна и етническа принадлежност. Още веднъж искам да благодаря на организациите на ДПС, на онези над 1500 доброволци, които работеха в 29-те дарителски пункта, но най-вече на всички дарители. Те даряваха одеала, храни, дрехи, хигиенни материали, както и пари. По дарителската сметка на ДПС се събраха над 2,6 млн лева. Има дарения по 5, 10 и 20 лева и всички те показват съпричастността на българските граждани към нещастието на близкия съсед. Поклон пред тях!

Специално благодаря и на всички български и турски превозвачи.

- И да се върнем към предизборната кампания. Каква кампания води ДПС?

- Позитивна. Кампания, изпълнена с любов и уважение към хората. В диалог с хората, с отговорност и разум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай