Младите биха шута на Кирил и Асен. Кой им открадна гласовете?

30 000 гласа отидоха в най-омразната им партия

Младите биха шута на Кирил и Асен. Кой им открадна гласовете? | StandartNews.com

Младите биха шута на промяната. Те не са отишли да гласуват. Една четвърт от хората са решили в последния момент за кого ще гласуват. А гласувалите с "не подкрепям никого" са тройно повече в сравнение с последните избори. Това сочат данни на "Галъп интернешънъл болкан" за демографските профили на вота на 2 октомври.

Според изследването на "Галъп" 1/3 от гласовете на "Български възход" са от "Продължаваме промяната", хората на Стефан Янев са взели още 10 000 гласа от БСП.

Други 40 000 гласа от "Продължаваме промяната" отиват към "Възраждане", които удвояват резултата си в сравнение с предходния парламентарен вот. Има и 30 000 преминали към ГЕРБ. Така "Продължаваме промяната" остана втора политическа сила.

"Ще се изненадат всички, които смятат, че профилът на "Възраждане" е просто радикален. Не е такъв. Той е протестен и затова е шарен. В никакъв случай или поне не изцяло маргинализирани хора. Градски вот е това, не е възрастен, не е необразован. Няма някаква изкристализирала физиономия, не са само русофили. Само русофили са БСП. БСП ще трябва да се отваря към нови публики, а в момента това не се случва", коментира резултатите от изследването Първан Симеонов.

Демографията на вота показва, че младите хора не са излезли да гласуват в дела от преди година и половина, като това е повлияло до голяма степен гласовете за "Продължаваме промяната".

"От 4 април насам, през лятото, през ноември дори, когато имаше солиден млад вот, до ден-днешен, в тези последни четири вълни на избори, постепенно спада делът на участващите млади хора и това се отрази според мен, съществено на факта, че "Продължаваме промяната" останаха на второ място с над 5% пункта разлика. А знаем, че "Продължаваме промяната" е формация, която кампанираше главно сред потенциален млад вот в столицата и големите градове", каза още Симеонов.

"Продължаваме промяната" са първи в София с 26% срещу 22 за ГЕРБ. Двете партии си разпределят "на кантар" и гласовете на висшистите - по около 24 на сто.

Сега политическите сили в парламента трябва да намерят компромисната формула за съставяне на кабинет, защото в противен случай избирателят ще ги накаже, смята Първан Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай