Проф. Константинов пред Стандарт: За Стоичков и кабинет след вота

6-8 партии ще има в следващия парламент, разделението ляво-дясно у нас отдавна няма значение

Проф. Константинов пред Стандарт: За Стоичков и кабинет след вота | StandartNews.com
  • 6-8 партии ще има в следващия парламент, разделението ляво-дясно у нас отдавна няма значение
  • Хората са събудени, отвратени са от късогледството на политиците ни
  • Както казва Стоичков, положението е „фифти-фифти“
  • Съюз ГЕРБ-ПП е възможен само ако харвардската организирана двойка се оттегли
  • ГЕРБ ще има около 70 депутати, ПП - към 50, прогнозира проф. Михаил Константинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Проф. Константинов, виждаме, че политиците активно ринат кал, карат се за газа, някои призовават да не си плащаме сметките и т.н. Според Вас каква стратегия би била най-печеливша в този момент, за да се събудят българите? Какво искат да чуят те и какво ще ги накара да изберат определена политическа сила, за която да гласуват?

- Слава Богу, не съм политик или пък ПР на някоя политическа сила и поради това не ми се налага да мисля за такива глупости. А иначе хората са си много даже събудени, но са силно отвратени от глупостта и късогледството на политическата ни класа. Впрочем, политическата класа навсякъде по света е също толкова глупава. Това ще бъде фатално на фона на връхлитащите ни катастрофи: хиперинфлация, локални и не толкова локални войни и, главно, покачването на равнището на океаните. Ще припомня, че това покачване е предстоящо и даже се знае колко ще бъде то: 70 метра. В Гугъл има карти, които показват  какво ще стане (или по-точно какво ще остане) от някои държави. Впечатляващо е.

- Според Вашите изчисления колко партии ще влязат в следващия парламент?

- Между 6 и 8. От сегашните „Възраждане“ е във възход, а ИТН се клати на бариерата и въпросът е от коя страна ще цопне.

- Как очаквате да бъдат подредени като брой гласове? Кой печели и кой губи?

- Не са важни гласовете, а мандатите. ГЕРБ-СДС ще имат около 70 депутати, а ПП – някъде към 50. Останалите от трето до пето място ще имат по около 30, другите – под 20.

- Преди месеци говорихте за Правителство на националното спасение, но така и не се намери политическа воля то да бъде създадено. В същото време кризите се множат, вероятно ни очаква много тежка зима. Как виждате сега ситуацията – след 2 октомври има ли шанс да имаме кабинет?

- Както казва Стоичков, положението е „фифти-фифти“. Или ще има правителство, или няма да има. От тази гледна точка всичко на този свят е „фифти-фифти“.

- Кои са възможните конфигурации между партиите и коя от тях би могла да излъчи мнозинство и може би – правителство?

- Възможните конфигурации са коалиция около ГЕРБ, или коалиция около ПП. Ако ПП не бяха направили тоталната глупост да арестуват Борисов и хората около него, една коалиция ГЕРБ-ПП би била възможна и главното – одобрена от Посолството. Сега такава коалиция е възможна само ако харвардската организирана двойка се оттегли. Но това засега не е реалистично. Значи, отиваме на избори през февруари 2023 г. Мога да ви кажа и точната дата, но това няма значение.

- Има ли значение вече разделението ляво-дясно в класическия смисъл или то се определя единствено според отношението към Русия? Ако е така, то играчите вдясно вече са поне трима – ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС. Това, че дясното не е обединено, може ли да изиграе лоша шега на някоя от партиите?

-  Разделението ляво-дясно у нас отдавна няма значение. Или пък е в някаква абсурдна форма. У нас БСП е консервативната левица, а ДБ е либералната левица. Останалите се бутат в центъра, каквото и да значи това. Но ние не сме интересни. Интересни са САЩ, и по-точно САЩ на 8 ноември.

- Очаквате ли да има нови играчи на политическата сцена?

- Партията на г-н Стефан Янев е нов играч с шансове за влизане в парламента.

- Каква би била ролята на „Български възход” в политическия пъзел?

- Ако Партията на Стефан Янев  прескочи бариерата, това ще е с малко. С 15-тина депутати "Български възход"  може и да запуши някоя дупка, но за сериозно влизане във властта поне засега не може да се говори.

- Защо точно сега бе лансирана идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република? Има ли „хляб” в нея? Има ли нагласи сред българите за подобна смяна на управлението?

- Въпросът „Защо точно сега?“ е универсално подходящ за всяка ситуация и следователно е слабо информативен. Първо трябва да видим какво стана с предишната идея на ИТН за мажоритарна система, че нещо не се сещам. Май напълно се провали. А иначе идеята за усилване на властта на президента отдавна витае във въздуха и сегашният президент очевидно се стреми към това. Но няма как да стане без Велико Народно събрание, а свикването на такова събрание е тегава работа.

- Ако допуснем хипотетично, че идеята за подобен референдум се реализира, кой би имал полза от нея?

- Идеята не може да се реализира в обозримото бъдеще и затова няма да коментирам кой би имал полза от нея. Разбира се, има хора, които си мислят, че ще имат полза от всичко това. Искрено се надявам те дълбоко да грешат.

Както винаги е било, има само минало. Бъдещето ще е това, което ние с нашите действия и бездействия правим. Тук и сега. И това всъщност е настоящето. Обаче има нещо, което винаги е било, каквото трябва. И то е да сме здрави, ние и близките ни, докато стоим пред прозореца, който Господ ни е отворил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай