Сряда,

Лидерът на СДС видя милионерско време. Голямата опасност

От: СТАНДАРТ -
860
Лидерът на СДС видя милионерско време. Голямата опасност
A
A
A

Връщате на милионерското време от 1997 г. видя лидерът на СДС Румен Христов. Кой коментира мерките за овладяване на цените и инфлацията и отправи сериозни предупреждения.

Първите задачи пред следващия парламент са овладяване на инфлацията, спиране на необоснованите разходи и усилена работа за еврозоната и Шенген, каза Румен Христов в интервю за бТВ.

„Таванът на цените не е пазарен подход. Изкривява се пазарната среда в България, но трябва силно правителство, което да види как се е стигнало до тези цени, а не да се налага тава“, добави той.

„Нормално е в условията на общ пазар да има предлагане на продукти, които се произвеждат на ниски цени. Ние фокусирахме нашето внимание върху производството на зърно. Това не е лошо, но трябваше да развиваме успоредно отглеждането на плодове и зеленчуци, животновъдството и преработка“, посочи Христов.

Според него преобладаващата част от продукцията в магазините е българска.

„С ГЕРБ имаме различия в някои сфери като ДДС. Ние смятаме, че единната ставка е тази, която трябва да остане да властва в България. Депутатите от СДС не подкрепихме диференциацията. Видяхме ефекта от нея – нулев. Производителите не намалиха цените. Ако сега върнем ДДС 20%, ще видим, че те ще бъдат начислени към цената. Ние сме малко по-десни, а ГЕРБ център-дясно“, обясни председателят на СДС.

„С постоянните предложения на Румен Гечев и Асен Василев за увеличаване на тези доходи сме се запътили към  милионерството. Спомняме си, че през 1997 година много хора бяха милионери. Въпросът е не какво получаваш, а какво можеш да си купиш. След увеличаването на заплатите и пенсиите можеш да си купиш по-малко, отколкото при управлението на ГЕРБ, когато инфлацията беше 0,2%“, подчерта той.

Ще има ли редовно правителство? „Не се знае дали ще влязат пет, шест или седем формации. Виждаме, че пет ще влязат, но има още три, близки до бариерата. Ще търсим евроатлантически формации. БСП е абсолютна невъзможна за СДС. Няма как с тях да сме заедно, още повече заради социалната политика. Не може да увеличаваш рязко пенсии и заплати при положение, че нямаш средства за тях. Не можем да плащаш социални придобивки със заеми“, категоричен е Румен Христов.

Председателят на ГЕРБ иска в кризисни ситуации Конгресът да разреши участие в разговори с всички за експертен кабинет

Той определи участието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в срещата, организирана от БСП в 48-ото Народно събрание, като „лидерска постъпка“, за да има диалог.

„Според мен добър вариант е ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната и Демократична България“, но взаимоотношенията между ГЕРБ и ПП са толкова обтегнати, че не вярвам. По-скоро бихме могли да търсим възможност за ГЕРБ-СДС и „Демократична България“, подчерта председателят на СДС.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com