Четвъртък,

Костадинов: Само "Възраждане" постигна консенсус

От: СТАНДАРТ -
943
Костадинов: Само "Възраждане" постигна консенсус
A
A
A

„Политическата криза се решава от избирателите в момента. „Възраждане” показа, че е способно да прави компромиси. Благодарение на компромисите, които направихме, в предишното НС, бяха приети два изключително важни консенсусни акта, за които абсолютно всички подкрепиха нашата позиция. Единият беше Планът за възстановяване, а другият – осъждането на езика на омраза в Северна Македония. Това заяви в студиото на Нова тв председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в отговор на въпрос какви възможности за управления вижда партията след изборите.

По думите му проблемът е в това, че отсрещната страна не е склонна към компромиси. „Тя е свикнала да има пълен монопол над властта и над медиите. Тя отказва да приеме, че голяма част от обществото в България отказва да живее в този съвременен нео тоталитарен модел, в който има една гледна точка, повтаряна по всички телевизии”.

Костадинов беше категоричен, че партията му е била единствената, която е успяла да постигне някакъв консенсус, благодарение на предложенията на партията в НС. „Разбира се, че можем да говорим и да постигнем компромис. Естествено, че можем. Те не могат. Ние го казахме и в миналия, и в по-миналия състав на НС. И го показахме – ходихме на разговори с всички. Но ние поставихме условия, които са поставени от нашите избиратели”, подчерта той.

Лидерът на „Възраждане” беше категоричен, че партията му е готова да управлява. „Ние сме една от двете политически сили, които в предишния състав на НС бяха готови да представят кабинет. Ние казахме, че имаме състав на кабинет. Ние сме готови да управляваме и искаме да управляваме”, заяви той. И допълни: „Партньорът ни е българският народ”, но отказа да даде конкретен отговор на въпроса дали търсят коалиционен партньор с думите „очевидно е, че ние търсим възможности и в предишния кабинет говорихме с абсолютно всички”.

„Политическата криза се решава по време на избори и няма нищо по-хубаво от това, че има избори в България. Защото изборите не задълбочават политическата криза – те я разрешават. Защото тя е заради това, че политическото статукво агонизира в момента”, категоричен е Костадинов.

„Таванът на цените нарушава всички пазарни принципи. Освен това подобна мярка ще удари сериозно малкия бизнес”, посочи Деян Николов от "Възраждане".

По думите му при евентуален таван на надценката със сигурност ще има фалити на малки магазинчета. „Дребните търговци няма да могат да си покрият разходите с наложените 10 процента надценка. Докато голяма търговска верига, която е с богат асортимент – може да си позволи за няколко месеца да работи на загуба”.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com