Костадинов прогнозира финансова криза, къде вижда спасението

Българският лев е спасителната лодка на обществото и на остатъците от икономиката

Костадинов прогнозира финансова криза, къде вижда спасението | StandartNews.com

Българският лев ни спасява от още по-голяма инфлация. Фактът е, че имаме своя собствена валута, все още имаме финансова независимост и това ни помага. Констатацията направи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той допълни, че българският лев е спасителната лодка на обществото и на остатъците от българската икономика.

„Нашият лев е една от най-стабилните валути в момента не заради това, че е вързан с еврото, а заради това, че неговият буфер притежава огромен портфейл, който гарантира близо 50% от свободното парично обращение в страната“, заяви Костадинов.

„Обикновено когато един доклад е за вътрешно ползване той е изключително директен и откровен, защото когато няма нужда от пропаганда, свързана с цифри и факти, те показват истинската реалност“, така Костадинов коментира доклада на Министерството на финансите, излязъл през седмицата.

„Държавата трудно може да фалира. Имаме бюджет, който е над 70 млрд. и винаги има възможни спасителни буфери и решения, с които можем да преодолеем проблема, който в момента имаме. Големият въпрос е, че спадналите цени на газа и петрола в момента не е някаква голяма спирачка за инфлацията, защото след месец и половина два те могат да скочат“, добави лидерът на „Възраждане“.

Костадинов заяви, че забелязва наченките на идваща много сериозна финансова криза. Той допълни, че инфлацията у нас е много по-висока отколкото в ЕС заради „безумните ходове на старото правителство“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай