Колебания и страх. Социолог с остро предупреждение за вота

Очертава се не толкова висока избирателна активност, каза Първан Симеонов

Колебания и страх. Социолог с остро предупреждение за вота | StandartNews.com

При ниска избирателна активност ще спечелят ДПС и "Възраждане", ако се мобилизират. Това коментира за "Твоят ден" социологът Първан Симеонов от "Галъп".

"Очертава се не толкова висока избирателна активност. ПП и ГЕРБ имат сходни електорати, но ПП все още не са мобилизирали своя докрай. ГЕРБ е консолидиран, а ПП претърпя ерозия. Ако успеят да покажат, че са алтернативната опция на ГЕРБ, ще получат повече доверие", подчерта Симеонов.

"Възраждане" имат шанс при пределна мобилизация на електората си, в сравнение с не толкова голяма активност на избирателите на други партии. Резултатът на БСП нито расте, нито пада. Те са в сражение с президента. Ако избирателите се разколебаят между два авторитета, може да се откажат да гласуват. ДБ е консолидирана и може би си връща част от подкрепата в дясната ниша", заяви той.

По думите му ИТН и "Български възход" имат шансове да влязат в НС, но всичко зависи от кампанията. "Има видима опасност България да остане без пълноценно управление. Политиците може да се стреснат. Формули има, но те са обвързани с компромиси", прогнозира социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай