Неделя,

Харизанов се появи. Лоша прогноза

От: Иван Ангелов, кадър БНТ, архив -
2514
Харизанов се появи. Лоша прогноза
A
A
A

Причината много от политическите формации все още да не коментират изборните резултати вероятно се крие в това, че са очаквали съвсем други резултати. Това заподозря политологът Георги Харизанов, който коментира изхода от вота пред БНР.

"Това, че някой трябва да преглътне егото си и най-накрая да осмисли, че държавата е по-важна от партиите, не значи, че ще го направи", каза той.

Неизвестните се увеличиха, тези неизвестни бяха предизвестени, смята Харизанов. По думите му има "отричане на реалността до момента, в който тя не бъде потвърдена от ЦИК".

Действията на президента ясно ще покажат неговото отношение към пълната власт, подчерта Георги Харизанов. По думите му една бърза процедура би била "сигнал, че не се дава време на партиите да свалят нивата на адреналина".

"Това ще бъде знакът, който ще бъде даден. Недаването на достатъчно време на партиите ще намали шансовете за съставяне на правителство. Противният сценарий - максимално удължаване, ще покаже, че се дава възможност на партиите да осъществят някакъв диалог помежду си."

Стабилно правителство в тази ситуация е твърде оптимистичен сценарий, заяви Георги Харизанов.

Според него има огромно мнозинство, което иска да има управление и партиите би трябвало да поставят тяснопартийния си интерес на заден план, а на общинско ниво може да задраскаме 2023 г. при всеки друг вариант.

"Все повече започва да важи една стара максима – че правителствата на България се избират в страната, а се свалят в София. Разделителните линии стават все повече."


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com