Какво не знаем за Стефан Янев? Истината

Натовският офицер влиза в Министерство на отбраната като у дома си

Какво не знаем за Стефан Янев? Истината | StandartNews.com
  • Натовският офицер влиза в Министерство на отбраната като у дома си
  • Стефан Янев е в топ 3 на най-одобряваните политици у нас

 

Стефан Янев е от хората, които свързваме с думите дълг, чест, морал, отговорност, семейни ценности. Те са устоите, които определят личния му и професионален път. Не обича да говори за себе си, не застава под светлините на прожекторите със семейни и приятелски връзки.

Предпочита работата му да говори

за него. А какво ни разказва тя?Стефан Янев завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) “Г. Димитров” в Шумен със специалност “Земна артилерия” през 1983 г. с квалификация инженер по експлоатация на електронноизчислителна техника. Получава лейтенантските си пагони и дипломата в Смолян. 13 години трупа командирски опит в днешния артилерийски полк в Асеновград, а по-късно продължава службата си в Министерството на отбраната. Първата му длъжност в административната структура е още от 1996 г. като експерт в дирекция “Международно сътрудничество”, за да стигне до директор на дирекциите “Отбранителна политика” и “Политика за сигурност и отбрана”.

Към дългия списък с дипломи и отличия трябва да добавим Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, където получава солидна подготовка във военнополитическата област, управление на държавата и международни отношения.

Стефан Янев е български генерал, чиято кариера, отлична професионална подготовка и лични качества го отвеждат в структурите на НАТО. За него казват, че познава във висока степен ситуацията

в различни звена в НАТО

и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (в Монс), където е заемал различни длъжности – изпълнителски и ръководни.

През 2000 г. става старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили” на Генералния Щаб.

В професионалната си биография записва още заемани длъжности – директор на дирекция „Отбранителна политика”, директор на дирекция „Политика за сигурност и отбрана” и директор на дирекция „Отбранителна политика” в Министерството на отбраната.

В периода 2005 – 2007 г., като началник на департамент “Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция, той трупа опит и знания в една толкова актуална днес сфера.

От 2011 до 2014 г. ген. Стефан Янев е аташе по отбраната във Вашингтон, САЩ – най-голямата страна член на НАТО.

След назначаването му в първото служебно правителство на Огнян Герджиков казват, че Стефан Янев влиза в Министерството на отбраната като у дома си, защото кариерата му в България в редиците на армията е също толкова забележителна.

Генералът говори свободно немски и английски език и няма никакъв проблем с комуникациите – нито езикови бариери, нито при общуването си хората.

Умее да изслушва, да анализира

Отговаря на въпросите точно, с аргументи и без празни приказки.

И през 2017 година прожекторите светват и на сцената на българската политика излиза Стефан Янев. Постът вицепремиер и министър на отбраната в правителството Герджиков дава старт на нова кариера в живота му.

Тя го отвежда в президентството като секретар по сигурност и отбрана на Румен Радев, а по-късно става два пъти министър председател на служебни правителства.

Записва името си като премиера, който напуска поста си с по-висок рейтинг от този, с който влиза във властта. И досега социологическите агенции го нареждат в топ 3 на най-одобряваните политици у нас.

Само преди няколко месеца Стефан Янев се впусна в ново предизвикателство- основа партия и влезе във водовъртежа на предизборната битка.

Мотивацията му е силна – иска децата и внуците му да останат да живеят в България. Иска да им остави ценно наследство – една благоденстваща страна с богати хора – богати на ценности, богати на знания и възможности.

И още нещо – Стефан Янев,

достоен офицер и дипломат

казва, че влиза в политиката, защото страната му е дала много и той не трябва да спира да работи за възхода й. Така естествено идва и избора на името на партията, чийто лидер става.

В политиката ще му помагат неговите знания и опит в изготвяне на анализи и оценки, както в международен и вътрешнополитически план, така и във военен и стратегически.

Ето защо той е първият политик, заговорил ясно и силно за лидерството у нас и в Европейския съюз. Поставя пред себе си и съпартийците си задачата за изграждане на държавници, на хора, които мислят и работят с далечни хоризонти.

Янев е от хората, които си поставят високи цели и не искат, и не се страхуват да им е трудно. И търси съмишленици, с които да тръгне по този път.

 

ЦИТАТИ

Всички заедно, в една лодка,да гребем срещу течението

Стефан Янев

  • Решенията, които трябва да се търсят за българските граждани, за българския бизнес, нямат никакво партийно оцветяване – те са или работещи, или неработещи.
  • Намираме се в преломен за страната ни момент. Изборът, който правим, е важен. Либерализмът ни казва, че можем да живеем със заеми, можем да живеем с виртуално безсмъртие, можем да изядем бъдещето на децата си. Можем да бъдем индивидуалисти, да забравим културата и традициите си, да забравим обществените връзки и да вървим към неясно бъдеще. Аз ви предлагам друго – всички заедно, в една лодка, да гребем срещу течението. Да работим за опазване и развитие на собствената си държава, като пазим традициите, семейните и родови ценности, като пазим духовното и културно наследство, оставено от нашите деди и развиваме България в силен Европейски съюз.
  • Имал съм военна кариера. Имал съм експертна кариера. Постигнал съм много. Държавата ми е дала всичко. Но аз имам дълг към Родината, който ме кара да търся път в политиката, за да решаваме проблемите и на гражданите, и на бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай