Как София спъна ИТН

Партията на Слави Трифонов със заявка да остане в управленската игра

Как София спъна ИТН | StandartNews.com

 

  • Изпуснахме столицата, каза Милен Керемедчиев, 6001 гласа не стигнаха на формацията
  • Партията на Слави Трифонов със заявка да остане в управленската игра

Да стигнеш до Рим и да не видиш папата. Така може да се опише участието на "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов в предсрочните избори на 2 октомври. ЦИК изчисли, че само 6001 гласа не са достигнали на партията, за да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента, която бе определена на 110 210 вота.

"И на всички, които ни подкрепят, и на всички, които злорадстват, ще кажа само: Всичко тепърва предстои", загадъчно заяви Трифонов след вота. Оставяйки и симпатизантите, и опонентите си да гадаят какъв е следващия му ход: да се посвети на референдума за президентска република, да чака нови избори или да предложи експерти за властта.  

Какво се случи, че партията на Слави не успя да изкласи на последния вот? Част от отговора даде бившият заместник външен министър и кандидат за депутат от ИТН Милен Керемедчиев. "Основната грешка на ИТН беше, че нямаше усилия най-вече в София да се убедят столичани какво всъщност цели да направи партията след изборите", каза той.

"Лично аз смятам, че си свърших работата, колкото можах. Проблемът беше в това, че партията като цяло много трудно прокарваше своите възгледи най-вече в София. В страната имаше по-голяма чуваемост", призна Керемедчиев.

Що се отнася до съдбовните думи на Трифонов от 3 октомври, международният секретар на ИТН и вече закален боец на партията Димитър Гърдев посочи втората грешка - недостатъчното огласяване на посланията.

"Убеден съм, че нещата продължават. Напълно съм съгласен с думите на нашия лидер, че всичко тепърва предстои. България се намира в такава обстановка, че този парламент не може да отрази целия спектър на мнението на българските граждани. Има нужда от нови идеи и сериозна промяна, каза Гърдев

Ако се опитаме да погледнем в бъдещето на "Има такъв народ", партията засега ще умува от една страна как да се представи на едни бъдещи предсрочни избори, а от друга - как да участва във вземането на решения за бъдещето на страната.

Факт е обаче, че с експертите си ИТН дава сериозна заявка, че е готова да остане в управленската игра. "Опитвах се да помогна да има все пак в България един доста по-сериозен екип, който да се съсредоточи след изборите за това България да има много по-стабилна и последователна политика като член на Европейския съюз и на НАТО, тъй като това липсваше през последните години и беше видимо осезаемо за нашите партньори", каза Керемедчиев, който сравнително късно подсили екипа от експерти, умело подбирани от Трифонов за всеки от вотовете през последната година и половина.

"Вижда се, че парламентът започва с едно разделение наполовина на партии, които ясно показват все по-агресивно своите бъдещи желания за антиамериканска реторика и такава против НАТО", каза бившият дипломат.

Той бил учуден от първите изказвания на представители на БСП, които казали, че са за активното членство на България в Европейския съюз, но са против активното членство в НАТО и съюзничеството със Съединените щати. Това изцяло е вкарало БСП в полемиката на другата такава партия - "Възраждане". "Така че всъщност се радвам, че спечелилата най-много гласове партия ГЕРБ започва много силна кампания за създаване на коалиция, която да е настроено против Путин. Това означава, че след стискане на зъби би могло да се създаде такова правителство, което е и очаквано от нашите европейски партньори", посочи Милен Керемедчиев.

"Трябва да преценим какви са възможностите и какви точно въоръжения можем да предоставим на Украйна. Ние трябва сами да преценим как да защитим териториалната си цялост. Украйна не бива въобще да бъде подценявана", допълва го международният секретар на ИТН.

"През Черно море се намираме в прикосновение с конфликта. Трябва да имаме възможности да защитим нашите територии", категоричен е Димитър Гърдев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай