Сряда,

Изненада на изборите - промяна с машините

От: СТАНДАРТ -
30367
Изненада на изборите - промяна с машините
A
A
A

Изненада на изборите. Нови мандати в 10 района и нови разписки от машините.

„Промените са в 10 района, като в шест от тях се намалява с по един мандат спрямо предходните избори. Това са Монтана, Ловеч, Плевен, Русе, Добрич и Пазарджик. В три района мандатите са увеличават с по един – 24 МИР в София, Варна и Пловдив. В 23 МИР София мандатите ще бъдат с три повече, каза Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК. Причината е последното преброяване на населението. По закон не може да има по-малко от 4 мандата в един изборен район.

„За две календарни години това ще бъдат шестите избори, които ще организираме. Има някои предизвикателства в следствие изменението на Изборния кодекс – някои от дейностите трябва да се организират по различен начин, но ние ще се справим“, категорична беше тя.

Росица Матева подчерта също така, че организацията е започнала още вчера, когато президентът Румен Радев е издал съответните укази. От ЦИК са се свързали незабавно с печатницата на БНБ, изпратили са изискванията за хартията, а преди два дни са получили графика за доставянето на ролките за машини.

„До 15 март ще бъдат доставени 10 000 ролки, до 25 март още 10 000 ролки, така че хартия ще има. Избрали сме дизайна. Определена е защитата. Всички трябва да са спокойни“, подчерта още тя.

Зам.-председателят на ЦИК обясни, че „разписката, която излиза от машината ще има по-различни реквизити от тези, които бяха на досега и ще се нарича бюлетина от машинно гласуване“. При самото гласуване с машините няма промени.

Що се отнася до промените в софтуера на машини, стана ясно, че от ЦИК все още водят разговори със създателите на софтуера. „Беше проведен един разговор, сега очакваме от тях информация, какво трябва да бъде направено. След това ще преценим на кого и как да бъде направена модификацията“, каза още Матева.

План сметката за провеждането на изборите ще бъде разгледана и гласувана днес от Министерски съвет. По предварителни разчети вотът ще ни струва около 12 млн. лв., каза Матева.

Няма проблеми с организацията на изборите, няма да има среднощно броене на бюлетини на 2 април, категорична бе тя.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията